Nejčastější mýty o hubnutí: Na co si dát pozor?

Žádné tuky
Aby mohlo vaše tělo správně fungovat, potřebuje k tomu sacharidy, bílkoviny a tuky. Musíte ale rozlišovat mezi těmi dobrými a těmi špatnými. Ty správné (nenasycené) najdete v rybách, oříšcích nebo třeba v avokádu. Mimo jiné také snižují hladinu cholesterolu. Naopak tuky nasycené, které najdete v uzeninách nebo sladkém pečivu, raději vynechte.

Neposilovat
Myslíte si, že po pár hodinách tvrdého tréninku, vám narostou monstrózní svaly? Tak to naštěstí nefunguje. Pokud chcete zhubnout, zaměřte se spíš na kardio cvičení, při kterém spalujete tuky. Je to třeba běh, plavání, jízda na kole. To ale prokládejte i posilováním, abyste jen nespalovali, ale vyráběli také svaly.

Po páté odpoledne už nejíst
Vzhledem k tomu, že spousta z nás chodí spát až okolo půlnoci, je tohle naprostý nesmysl. Hladovět tedy několik hodin rozhodně není dobré. Ideální je určitě něco lehkého, třeba salát nebo ryba se zeleninou. Samozřejmě rohlík s máslem je kalorická bomba ráno i večer, je jedno kdy ho sníte.

Jíst pětkrát denně
Sice se říká, že musíme jíst pětkrát denně, aby tělo neustále dostávalo najíst a nehladovělo. Pak totiž kalorie ukládá a my nehubneme. Jenže spoustě lidem tolik jídla denně zkrátka nevyhovuje a bohatě jim stačí třeba jen tři jídla. Takže se nenuťte to jídla jen proto, že by se to tak mělo. Hlídejte si, abyste nehladověli, jezte zdravá a lehká jídla a brzy uvidíte výsledky.


BMI kalkulačka

Jsem

Vaše BMI:

Vaše idealní váha:



Kalkulačka procenta tuku v těle

Kalkulačka procenta tělesného tuku založená na statistických údajích
Jsem

Vaše procento tělesného tuku:

Hodnota postavy bez tuku:

Objem tělesného tuku:

Hodnota vašeho BMI:

Kalkulačka procenta tělesného tuku založená na tělesných proporcích
Jsem

Vaše procento tělesného tuku:

Hodnota postavy bez tuku:

Objem tělesného tuku:

Hodnota vašeho BMI:

Vaše procento tělesného tuku:

Pravděpodobný poměr tuku ve vašem těle vůči ostatním orgánům, svalům, kůži atd. Může se individuálně lišit dle vašeho věku, kondice, nebo daných tělesných proporcí.

Hodnota postavy bez tuku:

Pravděpodobná hmotnost těla - svalů, kostí, kůže, orgánů, tělesných tekutin atd. - bez tuku. Může se individuálně lišit dle vašeho věku, kondice, nebo daných tělesných proporcí.

Objem tělesného tuku:

Pravděpodobná hmotnost samotného tuku. Může se individuálně lišit dle vašeho věku, kondice, nebo daných tělesných proporcí.

Hodnota vašeho BMI:

Hodnota BMI je pouze orientační, berte ji vždy individuálně. Případně doporučujeme konzultaci s lékařem nebo odborníkem na výživu.