Nejkrásnější místa, kde se natáčela Hra o trůny

Netknutý Sever za zdí, zelené údolí Arren, rozpálené Dothracké moře a duny... Také se u každého nového dílu Hry o trůny tak trochu zasníte, a představujete si, jaké by to bylo na takovém místě být? Dobrá zpráva. Můžete.

Zatímco Sedm království je rozsáhlé tak, že bez pomoci draka se z jednoho konce na druhý jen tak během dne nedostanete, v realitě jsou všechny lokace, kde se natáčelo, z Česka na dosah. 

Podívejte se na ty nejkrásnější místa a inspirujte se, kam co nejdříve vyrazit. Tenhle výlet by vám schválil i Jon Snow. Jenom pozor, pokud ještě nekoukáte na novou sérii. Spoiler alert!


 

itzurun 775ba

pláž Itzurun, Španělsko

Místo, kde Jon Snow potkává Daenerys a kde začíná těžit dračí sklo zkrátka musí být magické. Přidejte západ slunce a máte perfektní tip na romantický výlet s novou láskou. 

 

 
vik e79e0

Vík, Island

Vše, co se odehrává "za Zdí" se ve skutečnosti odehrává na překrásném Islandu. Černý písek na plážích Vík učaroval nejen všem Divokým a Noční hlídce, určitě dostane i vás. Pokud vás nepřesvědčí tento článek, pak průvodce po Islandu od Martina Faltejska v zářijovém čísle ELLE určitě. 


 
dubrovnik 4d970
 

Dubrovnik, Chorvatsko

Místo, které je pro všechny fanoušky kultovního seriálu nevyhnutelné. Pokud jste v chorvatském Dubrovniku ještě nebyli, právě teď je nejvyšší čas. 


aitbenhaddou e8d53

Aït Benhaddou, Maroko

Město Yunkai, které v třetí sérii osvobodila Daenerys, je ve skutečnosti Aït Benhaddou v Maroku, a od roku 1987 je součástí památek UNESCO. Vidět jste ho mohli vidět třeba i ve filmu Gladiátor.

 
 
castillodealmodovar 2439f

Castillo de Almodóvar del Río, Španělsko

Rod Tyrellů to sice už má spočítané, do jejich sídla se ale můžete podívat stále. Bylo postavené jako římská osada, přestavěné v roce 760 a najdete ho ve Španělsku.
 

 
alcazar 91c18

Alcázar, Španělsko

Královský palác v Seville a nejstarší dosud užívaný evropský palác je must-see i pokud Hru o trůny nesledujete. Opravdu.


 
 
810 2d940
 

Gaztelugatxe, Španělsko

Hodinu od Bilbaa najdete místo, které v seriálu hraje Dračí kámen a první zastávku Daenerys na cestě do Západozemí. Poznáváte kopec, kde Jon Snow poprvé viděl draky?


 
essaouira f050c

Essaouira, Maroko

Tady se Daenerys rozhodla vzít si co je právoplatně její – tedy Sedmero království. Cool pobřeží Maroka si ale už dřív zamiloval i Jimi Hendrix nebo Cat Stevens. 


 
peniscola c0b1a

Peñíscola, Španělsko

Otrokáře ani Syny harpyje tu sice nenajdete, ale přímořské městečko ve Španělsku si vás získá i bez adrenalinu.


bardenesreales f49ee

Bardenas Reales, Španělsko

Pokud se vydáte na dlouhé pláně Dothraků, měli byste tak učinit stylově – v sedle. Jen tak totiž dokonale prozkoumáte nádherné španělské kaňony a údolí této přírodní rezervace.

 

 

ballintory eb3d7

Ballintoy, Severní Irsko

Právě sem se Theon Grejoy vrátil domů – na Železné ostrovy. Vy se na ně můžete vydat do Severního Irska.


 trstenoarboretum 40b5c

Trsteno Arboretum, Chorvatsko

V 15. století si zde sídlo postavila vážená chorvatská rodina a díky magické sbírce exotických květin se pavilon několikrát objevil jako královská zahrada Králova přístaviště. 

 

trujillo cfdc6

Trujillo Castle, Španělsko

Původní sídlo Lannisterů, které vždy splácí svůj dluh, najdete ve Španělsku. Stejně jako v seriálu i v realitě musel tento hrad vydržet hodně nájezdů a bitev mezi Křesťany a Barbary.

 

grjotagja ff29e

Grjótagjá, Island

Jeskyně, která se stala známou díky romantické scéně Jona a jeho divoženky Ygritte. Pokud ji chcete zažít jako oni bez davů, jeďte brzy ráno. 


 
castleward fd39a
 

Castle Ward, Severní Irsko

Schválně, poznali byste Winterfell, domov rodu Starků, bez všeho toho sněhu? Až ho navštívíte, nezapomeňte si uprostřed nádvoří vyzkoušet lukostřelbu či se jeďte projet okolím na kolech. Možná poznáte i místo, kde všechny Starkovi děti objevily své vlky.

zdroj: Vogue UK, všechny fotografie: Alamy