Nejkrásnější olympioničky všech dob

Patří nebo patřily k nejlepším sportovkyním světa a zároveň i k nejkrásnějším ženám planety. Jak se taková věc stane? Netušíme. Vedle nadlidské dřiny jsou v tom snad i kvalitní geny nebo neobvyklá konstelace hvězd. Ať je tomu jakkoli, vybrali jsme pro vás několik příkladů těchto výjimečných žen. 

Věra Čáslavská, gymnastika
Kým jiným začít?! Tři zlata z her v Tokiu (rok 1964), čtyři zlata v Mexiku (rok 1968), o stříbrných medailích ani nemluvě. K výjimečným sportovním výkonům připočtěte klasickou ženskou krásu a obdivuhodnou lidskou statečnost. Proč jen takových není víc!

Gabriela Sabatini, tenis
Zářivé oči, neodolatelný úsměv, husté tmavé vlasy… Tahle argentinská kráska patřila v osmdesátých a na začátku devadesátých let k nejlepším hráčkám tenisu na světě. V roce 1988 vyhrála na olympijských hrách stříbrnou medaili.

Liu Xuan, gymnastika
Ze Sydney si pro svou zem (Čínu) odvezla zlatou a bronzovou medaili. Pravidelně se umisťuje v žebříčcích nejkrásnějších sportovkyň světa.

Nadia Comaneci, gymnastika
Bylo jí čtrnáct let, když si z her v Montrealu odvážela domů do Rumunska tři zlaté medaile. Čtyři roky nato (1980) v Moskvě vybojovala další dvě zlata. Dnes žije ve Spojených státech s manželem, má za sebou těžký životní osud.

Leryn Franco, hod oštěpem
Mluví se o ní jako o nejkrásnější sportovkyni na letošních olympijských hrách. Pochází z Paraguaye a nezapře v sobě indiánské předky. Vedle sportu se živí i modelingem.

Franziska van Almsick, plavání
I bývalá německá plavkyně získala první olympijské medaile už ve čtrnácti letech v roce 1992. Celkově se jí ovšem dařilo víc na mistrovstvích než na olympiádách, na kterých nikdy nezískala zlato.

Olajkuj a vyhraj! Sledujte ELLE.cz i na Facebooku. Do 13. srpna tu můžete soutěžit o báječnou řasenku Lancôme Hypnose Star nebo balíček kosmetiky od Biodermy. Jděte na www.facebook.com/ELLE.cz

Nejkrásnější olympioničky všech dob