Nejlepší dámské parfémy roku 2017

Miluji vůně. Nikdy jich nemám dost a udělám cokoliv, abych byla mezi prvními, kdo drží v ruce další, novou lahvičku s parfémem od nejznámější, nejlepších i nových nadějných parfumérů. Kdybych o nich nepsala, chtěla bych vůně míchat. Tento rok byl na novinky opravdu více než bohatý. Všechno začalo už v únoru, kdy jsem v Paříži seděla v absolutním utajení s Olivierem Polge, in-house parfumérem Chanel a on odtajnil Gabrielle, která se dostala na trh na podzim. Pak následoval Londýn s Jo Malone London, značkou, na kterou jsme v Česku tak dlouho čekali. Dvakrát jsem kvůli vůním letěla do New Yorku. Nejdřív na party Gucci Bloom a pak jsem strávila dva dny s Carolinou Herrerou, její dcerou a spoustou jasmínu (článek najdete v lednovém vydání ELLE). Následovala Paříž a oběd v ateliéru Christine Nagel, in-house parfumérky Hermès.

Pak to také byl rok, kdy François Demachy uvedl několik zásadních novinek pro Dior. Kate Moss se znovu stala tváří Calvina Kleina a Angelina Jolie poprvé ve svém životě podepsala smlouvu a stala se tváří Mon Guerlain. Jean-Paul Gaultier představil nový pilíř svého voňavého portfolia a módní návrhář Alber Elbaz uvedl tolik očekávaný parfém ve spolupráci s Fredericem Mallem.

Celkem v roce 2017 vznikla téměř tisícovka dámských vůní. To jsou skoro tři každý den! Odhaduji, že jsem jich vyzkoušela přes 300. Skvělých, úžasných, dobrých i těch, o kterých se nemluví. Vybrala jsem TOP 30. Klíč byl jednoduchý, globální uvedení v roce 2017 (na některé novinky si bohužel musíme ještě počkat, proto ve výběru nejsou), žádné limitované edice a pak už jen ty, které mě zaujaly nejvíc. 

Pojďme se spolu podívat na nejlepších třicet vůní roku 2017. Pořadí je náhodné, protože vybrat jen jedno číslo jedna je prakticky nemožné. 

P. S. Pokud vás zajímají nejžhavější novinky a i to, které vůně lze mezi sebou míchat, sledujte kosmetickou redaktorku Cindy na Instagramu @cindysimo.


 Gucci BloomGucci Bloom 840dd

Vítěz ELLE International Beauty Awards za rok 2017 patří Gucci Bloom, romantické vůni z bílých květin, které nechal Alessandro Michele namíchat ikonou mezi parfémy Alberta Morillase. 


 

Frederic Malle Superstitious

Frederic Malle Superstitious 61dca

Jsou věci, na které si stojí za to počkat. Když v březnu přišla lahvička Superstitious, na které se podílel Alber Elbaz, do redakce, bylo jasno. Tohle je ta nejvíc sexy vůně roku. Bez debat.


Chanel Gabrielle

Chanel Gabrielle 76381

Po 15 letech zbrusu nová vůně Chanel. I tady se vyplatilo čekat. Je jiná a přitom tak moc Chanel. Olivier Polge odstartoval nový trend - pryč s růžemi, teď nastává období bílých květin.


Twilly d'Hermès

twilly dhermes f1a1b

Tohle od Hermès určitě nikdo nečekal a přesto se to stalo. Twilly je cool a přímo zaměřená na mladší klientelu, která by dost možná do Hermès ani nepřišla, ale to změnila lahvička s "buřinkou" a vůně zázvoru a tuberózy.


Tiffany & Co.

Tiffany edp 37545

I na nový parfém od Tiffany jsme si museli počkat 14 let. Nová vůně opravdu voní jako jiskřivé, dokonale čisté diamanty a to díky kosatci.


Jean Paul Gaultier Scandal

JPG Scandal 95c67

Bílé květiny ve své skandální podobě. To je novinka od francouzského couturiéra Jean Paul Gaultiera, kterou namíchala Daphne Bugey. Aby toho nebylo málo, ke květinám přidala pořádnou dávku medu a patčuli a taky červený pomeranč a karamel.


Sisley Izia

Sisley Izia 3cf00

To Izia od Sisley je ryze květinová, jiskru jí dává bergamot, který na někom voní ještě intenzivněji než hlavní složka - růže.


Aerin Tuberose Le Jour

Aerin Tuberose Le Jour 0a2bb

Aerin Lauder přišla s několika novinkami, nejhezčí je její tuberóza. Krásná bílá kytka, které sekunduje jasmín a neroli.


Prada Infusion de Rose

Prada Infusion de Rose 97c22

Bílé květiny sice ve velkém válcují růži, tu od Prady si ale určitě nenechejte ujít. Je totiž krásná.


Amouage Blossom Love

Amouage Blossom Love ac922

Tato lahvička klame tělem. Od růžové byste čekali těžkou romantiku, ale této vůni dominuje amaretto a třešňové květy. Kombinace, která vás bude hodně bavit.


Thierry Mugler Alien Eau Sublime

Mugler Alie Eau Sublime 5b3d9

Lákal vás Alien, ale nikdy jste si na něj netroufli? Pak vyzkoušejte Alien Eau Sublime, bílé květiny spolu se speciální molekulou cashmeranem se spojily s citrónem a zrodil se nový Alien, lehčí, jiskřivější a sexy.


Viktor & Rolf Flowerbomb Bloom

viktor rolf flowerbomb bloom 950b7

Klasická Flowerbomb, celosvětový bestseller od módního dua Viktor & Rolf, dostala novou podobu. I tady se odlehčovalo. Do popředí se dostalo kyselé granátové jablko, které spolu s fréziemi a růžemi tvoří harmonickou esenci. Flowerbomb Bloom je lehoučká, něžná a romantická. A přitom pořád zábavná.


Valentino Donna Aqua

Valentino Donna Acqua 5bc14

Jaro a léto 2017 by se dalo nazvat jako období lehkých změn. Klasické vůně dostaly novou, výrazně lehčí podobu. Stejně jako u Flowerbomb, tak i Valentino Donna Acqua se povedla na jedničku. K bílým kytkám přidejte mandle a hrušku a máte ideální vůni na slunné dny.


Burberry Blush

burberry blush e053b

Aby těch růžových lahviček nebylo málo, Burberry představil My Burberry Blush. Granátové a zelené jablko, růže, citrón a jasmín. Perfektní na jaro a taky na první rande.


By Kilian Good Girl Gone Bad Extreme

By Kilian Good Girl Gone Bad Extreme 4c64c

A zase bílé květiny, tentokrát v kombinaci s mlékem a cedrovým dřevem. Sice to může znít dost šíleně, ale vyzkoušejte si ji a nebraňte se, prostě jí podlehněte.


Aedes de Venustas Pelargonium

Aedes de Venustas Pelargonium 080a3

Když dostanete pocit, že lepší to už být ani nemůže, je tu další favorit. V rudém flakonu s výmluvným názvem. Pelagronie ale nejsou tak dominantní, jak byste možná čekali. Tahle vůně je rafinovaná a bude vás svádět hlavně svěžím bergamotem, lístky šalvěje a havajským vetiverem.


Christian Dior J'Adore L'Or

Dior JAdore dOr 6321f

Pro někoho je J'Adore srdeční záležitost, někdo mu nepřišel na chuť. V obou případech si na vlastní kůži vyzkoušejte J'Adore L'Or, vůni, která jde do extrémů. Bílé květiny Demachy promíchal se žlutými a taky zdůraznil vanilkové tóny. Jestli chcete, aby se noc protáhla až do rána, tohle je jeden ze způsobů, jak toho dosáhnout.


Cartier Baiser Fou

cartier baiser fou 9cb0a

Název tohoto parfému si nezadávejte do Google překladače, vyjde vám něco, co by nemělo. Správná verze je "bláznivý polibek". Sladká vůně z ovoce, bílé čokolády, vanilky a orchideje. 


Stella McCartney Pop Bluebell

Stella McCartney Pop Bluebell bc858

Stejná lahvička, jen jiné barvy a taky ingredience. Pop Bluebell voní jako louka plná modrých zvonků a fialek, mezi kterými ucítíte tuberózu, citrusy a taky rajčatové lístky. Stella ví, jak být cool.


Elie Saab Girl of Now

Elie Saab Girl of Now 689cb

Stejnou věkovou skupinu jako Stella oslovuje i libanonský návrhář Elie Saab. Girl of Now představil v Paříži v rámci haute couture fashion weeku a následně pak na Instagramu. Jak voní Girl of Now? Po mandlích, pistáciích, cashmeranu, hruškách a bílých květinách.


Mon Guerlain

Mon Guerlain c11e8

Pro francouzský dům Guerlain to byl důležitý rok a to hlavně díky zbrusu nové vůni Mon Guerlain, která měla obrovskou kampaň s Angelinou Jolie. Thierry Wasser, in-house parfumér, vsadil na vanilku, levanduli z Provence, kosatec, indický jasmín a fazole tonka.


 Nina Ricci Rose Extase

Nina Ricci Rose Extase 0d61e

Do kategorie ryze elegantních vůní přispěla taky Nina Ricci a novinka Rose Extase, která voní po růžích, malinách a vanilce.


Lancôme Parfait de Rôses

lancome parfait des roses eeabc

Parfumérka Nathalie Lorson si do svého portfolia v roce 2017 přidala celkem 23 nových vůní, jednou z nich je butiková Parfait de Rôses pro Lancôme. Harmonická kombinace likéru, růží a vanilky. 


Clive Christian I

Clive Christian i woody floral feminine 5ec70

Taky u značky Clive Christian se objevila celá řada nových parfémů. Nejosobitější je bezesporu dámská "I", chyprově dřevitá óda na růži s ambrou.


Bulgari Goldea The Roman Night

bvlgari goldea the roman night 9aa7f

Alberto Morillas kromě Gucci Bloom a dalších desítek vůní uvedl taky pro Bulgari černou Goldeu. Parfém je inspirovaný nočním životem italské metropole a voní po moruši, nočním jasmínu a pižmu.


Calvin Klein Obsessed For Woman

Calvin Klein Obsessed Woman 21741

Na zcela opačné straně spektra stojí nová dámská Obsessed od Calvina Kleina. Je lehká, čistá a svěží díky levanduli, šalvěji, citrusem a neroli. 


DKNY Nectar Love

DKNY Nectar Love bc367

DKNY překvapila, vedle nových jablíček značka uvedla medovou Nectar Love. Sladkou letní vůni s medem, slunečními tóny, nektarinkami, grapefruitem a jasmínem.


Karl Lagerfeld Fleur de Pecher

Karl Lagerfeld Fleur de Pecher 0081d

Spoustu ovoce najdete i dámské Fleur de Pecher od Karla Lagerfelda. Celá jeho značka míří na mladší zákazníky a tak i parfém voní po kytkách a ovoci, což je sázka na jistotu v této kategorii. Této vůni vévodí květy broskví, jasmínový čaj, yuzu a hruška.


Bottega Veneta Eau de Velours

BottegaVeneta EauDeVelours 3053d

Stejně jako se na vzniku Gucci Bloom podílel kreativní ředitel módního domu Gucci, tak i Tomas Maier, kreativní ředitel Bottega Veneta, má zásadní podíl na finální podobě Eau de Velours. Hlavní ingrediencí je samozřejmě kůže a pak švestky, patčuli, pepř a růže.


Biotherm Eau Relax

Biotherm Eau Relax d4fcc

Jestli vám chybí léto, pak sáhněte po Eau Relax, lehké toaletní vodě od Biotherm. Byla namíchaná přesně tak, aby okamžitě navodila náladu uprostřed letního dne, kdy nemáte nic jiného na práci než jen pořádně relaxovat.