Nejlepší knihy o módě, které nedávno vyšly

Vivienne Westwood (Vivienne Westwood a Ian Kelly)

V módě se britská návrhářka pohybuje už neuvěřitelných padesát let a málokdo měl jejím prostřednictvím vliv i na celou společnost a světové kulturně-politické dění. Vždyť to byla právě Vivienne, kdo stál u zrodu punku, z nějž móda čerpá snad v každé své další dekádě. Madame Westwood sepsala své vůbec první paměti a je to zážitek – kdo jiný potkal a přátelil se s tolika známými osobnostmi, kdo jiný tak neúnavně a neustále provokuje, kdo jiný má tak proříznutou pusu. Povinná četba! 

vivienne 84638

Champagne Supernovas: Kate Moss, Marc Jacobs, Alexander McQueen, and the '90s Renegades Who Remade Fashion (Maureen Callahan)

Historie módy devadesátých let minulého století a osobní, často skandální osudy jejích hlavních představitelů. Kate Moss, Alexander McQueen, Marc Jacobs a další návrháři a modelky, kteří definovali nejen jedno velmi bouřlivé desetiletí módy, ale i její budoucnost. Víte třeba, jaký vliv na kariéru Kate měl její rozchod s Johnnym Deppem? A kdo byla Marcova modla, ke které v té době totálně nekriticky vzhlížel? Dozvíte se právě zde. 

champagne e2d87

 

Clothes, Clothes, Clothes. Music, Music, Music. Boys, Boys, Boys. (Viv Albertine)

Tohle sice není úplně „fashion book“, ale zařazení do tohoto výběru si víc než zaslouží. Protože její autorka byla punkerka v době, kdy hudební punk začal směle a prudce pronikat i do módy, což se vlastně stalo téměř okamžitě po jeho zrodu. Viv se znala všemi velkými postavami té doby – sama hrála v kultovních The Slits, ale kamarádila se, milovala i nenáviděla všechny ze Sex Pistols nebo Buzzcocks. Byly to dny divoké nejen v hudbě, módě, ale hlavně v životním stylu. A nikdo o nich nedokáže vyprávět tak barvitě jako Viv Albertine. 

viv 6fef4

 

Coco Chanel – Pohled zblízka (Lisa Chaney)

Pokud jste líní číst anglicky (čemuž nevěříme), máme pro vás i jeden překlad do češtiny. Tu skoro pohádku u chudé dívce, která se navzdory osudu i okolí vyšvihla do módní elity a svými odvážně nekonformními názory módu naprosto redefinovala a vlastně převrátila vzhůru nohama, všichni dobře známe. Přesto vám tato obsáhlá biografie Coco Chanel několikrát naprosto vyrazí dech. Autorka v ní totiž mimo jiné čerpá i z nově objevené milostné korespondence. Nečekejte však bulvár, tohle je naprosto seriózní kniha o možná největší postavě módy vůbec. Kalhotový kostým, pruhované triko, malé černé, pěkně si to všechno zopakujte. 

coco c00a4

 

Alexander McQueen: Blood Beneath the Skin (Andrew Wilson)

Jeho retrospektiva Savage Beauty se nedávno stala nejvíc navštěvovanou placenou výstavou v historii Velké Británie. A tohle je suverénně zatím nejlepší kniha, která o tragickém géniovi, jeho životě, láskách, nenávistech, přátelích a nepřátelích zatím vyšla. Taky se vám po McQueenových vizích, které neměly a nebudou mít nikdy obdoby, občas zasteskne? Tak se k nim vraťte aspoň prostřednictvím této skvělé knihy. Tohle je náš momentální módně knižní favorit. 

alexander c8dae

 

Všechny knihy zcela jistě dostanete ve svých oblíbených internetových obchodech. A teď pro vás ještě máme galerii, která vám připomene hlavní protagonisty našich top fashion books. 

Nejlepší knihy o módě, které nedávno vyšly