Nejlepší z nejlepších

Cartier

Cartier S.A. je asi nejslavnějším výrobcem šperků na světě. Mimořádnost klenotů Cartier spočívá nejen v mistrovském provedení, ale i v příbězích jejich tvůrců. Cartier byl dodavatelem nejvýznamnějších královských rodů, mahárádžů i sultánů. Ne nadarmo se zakladateli Louisi-Françoisovi říkalo klenotník králů a král klenotníků.

Firma Cartier byla založena roku 1847 Louisem-Françoisem Cartierem. Byli to ale až jeho vnukové, Louis, Pierre a Jacques, kteří se zasloužili o celosvětový věhlas značky Cartier.

V roce 1904 si brazilský pilot Alberto Santos-Dumont stěžoval svému příteli Louisi Cartierovi na nespolehlivost a nepraktičnost kapesních hodinek při letu. Ještě v témže roce vyrobil Cartier jako první na světě pánské náramkové hodinky. V té době už má pobočky v Londýně, New Yorku a Petrohradě a stává se jednou z nejúspěšnějších hodinářských firem na světě.

V roce 1920 získala dílna Cartier ke zpracování jeden z nejslavnějších diamantů všech dob – diamant Blue Hope. Pocházel snad z dolu Kollur v oblasti Golkonda v Indii a podle legendy tvořil součást oka sochy jedné indické bohyně. Přesné datum nálezu diamantu není známo, ví se ale, že jej provázela celá řada neštěstí a násilných úmrtí. Cartier použil k zasazení kamene platinu a Blue Hope obklopil šestnácti bílými diamanty broušenými do slz a polštářků. Klenot zavěsil na řetízek posázený 45 diamanty.

Dalším neobvyklým kusem z dílny Cartier byly ‚záhadné hodiny‘ (Les pendules mystérieuses), které šokovaly průhledným ciferníkem, na němž se jakoby vznášely ručičky pokryté diamanty, a nikde nebyl vidět žádný strojek. Tajemství výroby si firma pečlivě hlídala a její ‚záhadné hodiny‘ byly vyráběny v mnoha provedeních včetně výrazně orientálních s motivem slona.

Cartier, jak ho známe z poslední doby, nevyniká jen zpracováním diamantů, platiny a zlata. V jeho portfoliu můžeme objevit i nádherně zpracované drahé kameny, slonovinu, želvovinu a korály v podobě drobných šperků nebo předmětů každodenní potřeby např. hřebene, zapalovačů, tabatěrek… Všechny tyto filigránsky zpracované materiály mají vždy jedno společné – smysl pro detail a absolutní přesnost zpracování prověřené tradicí.

Cartier
Cartier
 

Tiffany & Co.

Společnost Tiffany & Co. byla založena roku 1837 v New Yorku Charlesem Lewisem Tiffanym. Tento rodinný podnik zaměřený především na produkci šperků a užitkových či dekorativních předmětů ze stříbra si brzy po svém otevření získal renomé nejstylovější americké firmy.

Tiffanyho flagship stojí už od roku 1940 na rohu 5. Avenue a 57. ulice na Manhattanu. Jeho interiér z leštěné žuly se objevil už v řadě kultovních filmů – samozřejmě ve Snídani u Tiffanyho nebo Sweet Home Alabama. Tiffanyho šperky si oblíbily nejen movité americké rodiny, ale i sportovci, hollywoodské hvězdy, a dokonce i několik evropských královských rodin.

Tiffany & Co.
Tiffany & Co.
 

Fabergé

Kdo by neznal bájná klenotnická vejce Fabergé, pokrytá drahými kameny, vyrobená z nejryzejšího zlata. Stala se sběratelskou raritou, za kterou jsou nejbohatší lidé světa ochotni utratit celé jmění. Jsou zahalena řadou tajemství. Už více než sto let ‚cestují‘ po světě, ztrácejí se a znovu se nacházejí. V každé skořápce Fabergéových luxusních velikonočních vajíček se skrývá malé překvapení – například portrét Napoleona nebo figurka tanečnice.

Do našich dnů se jich dochovalo dvaašedesát. Z nich 54 je ‚imperátorských‘ – zhotovených na objednávku ruských panovníků.
Příběh rodiny Fabergéových je plný dramatických událostí – začíná útěkem z Francie a zlatníkovým dlouhým putováním Evropou a pokračuje jeho povýšením na dvorního klenotníka ruských carů a útěkem před bolševiky.

Fabergé
Fabergé