Nejslavnější party všech dob

Černobílý ples Trumana Capoteho
Událost: Autor Snídaně u Tiffanyho uspořádal tematickou party pro 500 hostů v tanečním sále newyorského hotelu Plaza.
Kdy: 1966, NY
Guest list: Mezinárodní smetánka – Mia Farrow, Oscar de la Renta, vévoda a vévodkyně z Windsoru a samozřejmě Trumanův milenec Andy Warhol. To vše střežili bodyguardi schovaní za černými škraboškami.
Dress code: Černá kravata a masky pro muže a bílé šaty a masky pro dámy. Ve víru tance se roztáčely róby Givenchy, Halston, Oscar de la Renta i Betsey Johnson.
Skandál: Mia Farrow vynikala v davu svým novým klučičím sestřihem – právě ji ostříhali pro film Rosemary má děťátko. Dav ustoupil z parketu, aby mohl pozorovat nevázaný tanec Lauren Bacall, a jediný, kdo odmítl jít s davem a skrývat se za maskou, byl Andy Warhol, samozřejmě…

Nový rok ve Studiu 54
Událost: Nikdo nikdy nepotřeboval záminku pro party v bájném Studiu 54 – hudba nikdy neutichla a alkohol byl vždy po ruce. Party byla každou noc, ta na oslavu nového roku se ale stala legendou.
Kdy: 1977–78, NY
Guest list: Majitelé Steve Rubell a Ian Schrager přilákali do centra velkého jablka VIP světa filmu i rock’n’rollu. Seznam pozvaných čítal taková jména jako Bianca Jagger, Lizza Minnelli, Andy Warhol, Calvin Klein, Jerry Hall, Paloma Picasso, Diana Ross a mnohá další.
Dress code: Saténové koktejlky poseté flitry byly must-have disko éry a nemohly chybět ani na této party.
Skandály: Grace Jones si na vystoupení nevzala víc než plavky. Flitry, které se o půlnoci sesypaly na parket, nacházeli pozvaní ve svých bytech ještě měsíce po velkém večírku.

Třicátiny Kate Moss
Událost: Nejslavnější modelka světa a hvězda všech večírků se rozhodla, že svých 30 let nemůže oslavit bez nezapomenutelné party.
Kdy: 2004, Londýn
Guest list: Naomi Campbell, Stella McCartney, Gwyneth Paltrow, Sadie Frost a mnozí další ze světa modelingu, filmu i z hudební scény.
Dress code: Téma bylo jasné – atmosféra se točila kolem románu Francise Scotta Fitzgeralda z roku 1922 Krásní a prokletí. Mohlo existovat trefnější zadání?
Skandál: Návštěvníci si první taxi volali až kolem půl osmé ráno, Kate dostala dárky v celkové hodnotě 1,7 milionu dolarů a všichni pozvaní se navzájem zapřísahali k naprosté mlčenlivosti. Můžeme jen hádat…

90. výročí Vogue Paris
Událost: Tehdejší šéfredaktorka francouzské Vogue Carine Roitfeld uspořádala velkolepý bál, který se točil kolem kontroverzního snímku Stanleyho Kubricka Eyes Wide Shut.
Kdy: 2010, Paříž
Guest list: Lara Stone, Gisele Bündchen, Natalia Vodianova, Marc Jacobs, Jade a Bianca Jaggerovi, Jean Paul Gaultier, Kate Moss a její partner Jamie Hince jsou jen první jména v dlouhém seznamu.
Dress code: Glamour róby – krajky, flitry, řasení, peří a to vše doplněno stylovými škraboškami v duchu filmu.
Skandál: Žádný se nestal – tedy tuto noc. O co trpčí ale asi byla pro pořadatelku celé akce kocovina, když musela několik měsíců poté oznámit svůj odchod z pozice šéfredaktorky jednoho z nejvlivnějších módních magazínů světa.