Neplastuj! Máme pro vás tipy, jak na to

Text: Josefína Joštová

Planeta dostává naší vinou dost zabrat a je jen otázkou, jak dlouho může lidstvo pokračovat s takovým lifestylem, jaký vede dnes. V dnešní době se naštěstí víc a víc lidí zajímá o to, jak žít ekologicky. Spousta se stává vegany nebo se snaží žít absolutně bez obalů. Některá z opatření, jež popisujeme níže, nejsou pro každého, ale přesto můžeme dělat pár věcí jinak a bude to mít obrovský dopad. Jak tedy omezit plast v každodenním životě?

Frusack

Podívejte se někdy v obchodě na to množství zbytečných obalů. Papriky po třech na plastovém tácku obalené plastovou fólii, zabalené okurky, avokáda hned vedle stejných produktů ležících „na volno“. Ty si však můžete dát do… plastových pytlíků! Řešením je nosit si vlastní sáčky, do nichž budete ovoce a zeleninu dávat, abyste nebrali každý nákup nové pytlíky na jedno použití. Pokud i při nákupech chcete vypadat stylově, mrkněte ZDE a vyberte si jeden přesně pro vás.

plastycara

Tumbler

Počet jednorázových kelímků na kávu prodaných denně je alarmující. Přitom si stačí do kabelky přihodit vlastní nádobu (tumbler), do níž vám určitě jakýkoli barista kávu rád udělá. Ve spoustě kaváren dostanete dokonce na nápoj do vlastního kelímku slevu (nabízí ji Starbucks, Cross Cafe, Costa Cafe, Vnitroblok a další).

cara

 

cara

Brčko

Stejně znepokojivá je i spotřeba brček, hlavně když se často stane, že do drinku dostanete brčka i dvě nebo tři. Poproste příště barmana o koktejl bez brčka, a pokud ho opravdu potřebujete, kupte si vlastní bambusové nebo kovové.

caracara

Vařte si

Připravíte-li si oběd doma, předejdete balení vašeho jídla do plastové krabičky, kterou dostanete s plastovým příborem v igelitové tašce. Vaření je navíc levnější a zábavnější. Pokud ale opravdu připravovat jídlo doma nestíháte, najděte si čas alespoň na to, si jídlo vychutnat v restauraci. Z talíře.

plasty