Newyorský fashion week si podmanilo důmyslné retro

Marc by Marc Jacobs
Multitalentovaný návrhář předvedl v New Yorku svou mladší linii kolekce. Velmi pozitivní a mladistvá série stylově čerpá inspiraci ze sedmdesátých let, ale lze zde vysledovat i prvky z let čtyřicátých. Barevně je kolekce velmi různorodá, nejvýraznějšími akcenty jsou pomerančově oranžová a žlutá. Za její mladistvou svěžestí však stojí i lehce sportovní střihy. S jistotou můžeme očekávat, že se tato linie stane obchodním trhákem.

Video z přehlídky zde

Narciso Rodriguez
Americký designér s kubánskými kořeny se oproti Jacobsovi drží o poznání sofistikovanější představy současné ženy. „V módě je teď mnoho povyku a já jsem chtěl udělat něco nového, jednoduššího a hezkého,“ řekl návrhář ještě před přehlídkou. Ale i on sáhl pro inspiraci do minulosti, tentokrát však do let devadesátých, a vybral z nich elegantní propracovaný minimalismus, který ovšem přes svou strohost neztrácí na sex-appealu a romantičnosti. Výsledkem je kolekce, kterou by jistě s chutí nosila i Jacqueline Kennedy.

Video z přehlídky zde

Vera Wang

Ani královna svatebních šatů se neubránila lehké retro stylizaci. Sama návrhářka před přehlídkou uvedla, že za její inspirací stál slavný Kill Bill od Quentina Tarantina, proto bylo pro všechny přítomné překvapením, jakého výsledku se návrhářka dobrala.
Pro kolekci jsou charakteristické silné maskulinní prvky, nicméně rozhodně se nesnažte mezi modely hledat proslavený žlutý model, který filmem provázel Umu Thurman. Linie působí spíše jako sonda do šatníku velmi sebevědomé ženy špionky. I přes to je však důležité podotknout, že kolekce působí lehce rozdvojeně – jako kdyby se návrhářka neubránila svým prudce romantickým návrhům svatebních rób, a naproti tomu se snažila o progresivní posun do ležérnějších a sportovnějších poloh.

Video z přehlídky zde

Rodarte
Kate a Laura Mulleavy si při tvorbě své nejnovější kolekce vzpomněly na své dětství v Pasadeně v severní Kalifornii. Večer před uvedením kolekce Laura slibovala: „Určitě uvidíte každý odstín hnědé, kterou si jen dovedete představit, vybaví se vám předměstí ze sedmdesátých let, včetně tehdy tolik oblíbených dřevěných ostění a všudypřítomné zlaté.“
A skutečně, Rodarte má tentokrát rafinovaně neupravenou kolekci, v níž je evidentní podrobný rozbor módních výstředností předešlých sezon. Kolekce je i přes svou komplikovanost velmi svůdná a po odhození několika vrstev vás čekají opravdu slušivé modely.

Video z přehlídky zde