Nová kampaň Benettonu opět sází na pestrost a rozdílnost

Benetton na sebe odjakživa strhává pozornost svými propagačními činnostmi. Jeho reklamy dříve upozorňovaly například na válečné zločiny, smrtelné nemoci nebo nezaměstnanost. Nejčastěji se ale zaměřují na rasismus. Z tohoto důvodu se na jejich fotografiích většinou objevují pohromadě modelové a modelky ze všech koutů světa. Slogan „United Colors of Benetton“ rozhodně neodkazuje pouze na pestrou škálu barev svetrů, kterou lze v tomto celosvětovém řetězci zakoupit. Tentokrát se však celá kampaň točí okolo individuality.

Soukromá dramata

Odlišnost není na škodu, naopak. Zhruba tak by šla popsat myšlenka propagace na jaro/léto 2013. První z osobností, která kampaň reprezentuje, je Mario Galla – německý model, který má amputovanou nohu, což ho ale neodradilo od toho, věnovat se své profesi. Při berlínském fashion weeku předváděl kraťasy na show Michaela Michalského, a přiznal tak veřejně svůj handicap.

Lea T. je zase brazilská modelka, jež podstoupila změnu pohlaví. Narodila se jako syn známého brazilského fotbalisty Toninha Cereza. Díky své kráse byla dokonce v roce 2010 tváří Givenchy. Proslavila se však hlavně fotografiemi pro časopis Love, na nichž se líbá s Kate Moss. Když už je řeč o britské ikoně, tak mezi vybranými celebritami září i modelka, která bývá označována za její nástupkyni: Charlotte Free. Ta vyniká svým malým vzrůstem a růžovými vlasy. Dále pak Hanaa Ben Abdesslem, která musela překonat řadu překážek, aby se mohla věnovat svému snu – v muslimském světě totiž jak známo není modeling zrovna uznávaným způsobem výdělku. Ona se v něm teď snaží tento názor změnit.

ucb_ss13_5d_hanaa_0

Dobročinnost jako životní styl

Tvářemi Benettonu jsou také známé profesionální krásky, jimž není okolní svět lhostejný. Naopak, stavějí ho hned na první místo a svou práci využívají zejména k tomu, aby pomáhaly potřebným. Topmodelka Alek Wek byla objevena v Londýně, kam utekla před občanskou válkou v rodném Súdánu. Veškerý svůj volný čas věnuje šíření povědomí o hrůzách, které se dějí v zemi, z níž pochází. Zároveň spolupracuje s Lékaři bez hranic a pomáhá politickým uprchlíkům.

Další známou filantropkou je vnučka Charlieho Chaplina Kiera. Ta dokonce za své zásluhy získala ocenění od organizace UNESCO a byla jmenována celosvětovou ambasadorkou nadace Amy Winehouse. Jejím posláním je navracet problémové dospívající na správnou cestu. Poslední ženskou bojovnicí není nikdo jiný než Elettra Wiedemann, dcera Isabelly Rossellini a zakladatelka asociace One Frickin Day, snažící se zabránit vykořisťování přírodních zdrojů.

ucb_ss13_6d_kiera_0

Jdi za svým snem…“

Zbývá představit už jen dva muže s obrovským talentem. Dudley O’Shaughnessy je bývalý boxer, nyní model a herec. K filmu se dostal poté, co účinkoval ve videoklipu k písni We Found Love od Rihanny. V modelingu údajně dokázal zavést zdravou soutěživost díky svým předchozím sportovním úspěchům.

Devítku celebrit uzavírá Matias Perdomo, šéfkuchař a držitel michelinské hvězdy. Ten prestižní ocenění obdržel už ve svých 32 letech. Za jeho slávou stojí píle, dřina a touha… I to se snaží Benetton svým zákazníkům, a společnosti celkově, ukázat: Nic není zadarmo.

ucb_ss13_9d_matias_0

O autorce:
Valentina Tesařová je studentkou žurnalistiky, která má ráda vše zajímavé a krásné. Dlouhou dobu žila v Paříži a své postřehy o módě a životním stylu popisuje na blogu Art de vivre. (valentinate.blogspot.com).