Odsuzujete Johna Galliana?

Aféra kolem antisemitských výroků Johna Galliana otřásla světem módy. A nejen jím. Hvězdnou kariéru návrháře následně vystřídal strmý pád. Co si o Gallianově výstupu v pařížském baru myslí lidé z branže? Jak komentují vývoj událostí? A kdo podle nich usedne na Gallianovo místo u Diora? Odpovídal fotograf Robert Vano, módní návrhářka Liběna Rochová a novinářka Patricia Drati Rønde.

Robert Vano
Myslím si, že John Galliano je jedním z nejtalentovanějších žijících módních návrhářů naší doby. Jeho antisemitské a rasistické výroky mě stejně jako zbytek světa šokovaly. Hlavně když pocházejí od homosexuála. Všichni víme, že stejný osud, který potkal Židy a spoustu dalších, kteří nebyli říší vyvoleni, potkal i je. Tohle se těžko odpouští, hlavně v módní branži. Měl jsem rád všechny Gallianovy kolekce u Diora i u jeho vlastní značky. Poslední kolekce byla jedna z nejlepších. Kdo ho nahradí, je těžké říct – jako byl jen jeden Christian Dior, je také pouze jeden Galliano. Módní dům Dior bude určitě hledat mladého talentovaného návrháře, kterých je spousta. Ale nebude to Galliano.

Patricia Drati Rønde
John Galliano je nesmírně talentovaný umělec. (Myslím, že v tomto případě označení módní návrhář nevystihuje dostatečně jeho talent.) V podání Galliana je totiž móda vrcholem kreativity, divadlem, zosobněním geniálních myšlenek a fantazií, které dokáže dokonale vyjádřit prostřednictvím látek. On je jeden z těch, díky nimž je móda stejně legitimním uměním jako malba, literatura nebo film. Tak jako většina géniů má i on křehkou duši a problémy si bohužel zvykl řešit alkoholem a drogami. Ale ani jakkoli vysoké promile, ani jakkoli velký talent nemůžou nikdy omluvit jeho antisemitské výroky, a proto myslím, že jeho okamžité propuštění z módního domu Christian Dior je naprosto správné. Jde tady o princip. Gallianovo nízké chování je o to víc šokující, že je sám členem minoritní skupiny homosexuálů. Navíc je emigrant! Jenom díky tomu, že na své profesní cestě potkal lidi bez předsudků, má za sebou takovou úžasnou kariéru.
Na jeho místě bych osobně nejraději viděla renesančního muže jménem Hedi Slimane, jehož estetika je mému srdci blízká. Ve službách Christiana Diora se už osvědčil, když sedm let vytvářel naprosto úžasné kolekce Dior Homme. (To je ten muž, kterému svět vděčí za popularitu úzkých džín!) Tak moc doufám, že se mu bude chtít zpátky.

Liběna Rochová
Ač jsem zastáncem purismu a čistoty ve formě i materiálu oděvu, John Galliano mě vždy provokoval. Myslím si, že je to opravdový umělec, který svou koncepcí oděvů a přehlídek naboural stereotypy. Se zájmem jsem si přečetla McDowellovu knihu o jeho životě. Vřele doporučuji.
Byla jsem naprosto nadšená jeho prvními přehlídkami, musím ale říci, že poslední dva roky necítím už tu vyváženost, harmonii v jeho ‚fantazijních výletech‘. Zvláště poslední dvě kolekce se mi zdají ‚tvrdé‘ a jakoby bez původní síly sdělení. Ale také vím, že po ta léta cítil na svou osobu nesmírný tlak.
Pokud je pravda, co píše tisk, jde samozřejmě o hrubé lidské pochybení a John Galliano musí nést následky. Mám ale obavy, zda není vše vyhozené z kontextu – víme, jak umí tisk manipulovat.

Jaký názor má teoretička módy Jana Máchalová, návrhář Jakub Polanka a modelka Linda Vojtová, se dozvíte v květnovém vydání ELLE s kupony na ELLE Fashion Shopping Weekend.