Ojedinělý módní koncept: Kurator

Kurator je v dobrém slova smyslu nezařaditelný. Leží někde na rozhraní galerie a obchodu. Nejpřesněji ho lze definovat jako „obchod s kurátorskou činností“. Sortiment totiž nabízí v podobě jednotlivých měsíc a půl dlouhých instalací. V těch najdou své místo čeští i zahraniční návrháři, designéři a značky. Každá z nich bude navíc uvedena vernisáží, jak už tomu tak ve správném uměleckém prostředí bývá.

Exkluzivní tvorba
Současné instalaci vévodí zbrusu nová pánská značka Fiorina Fury, pod jejímž názvem se skrývá známá návrhářka Zdeňka Imreczeová a její partner, multimediální umělec Petr Foltera. Zaměřuje se na muže, kteří se nebojí experimentovat, hledají odvážnější přístup k módě, mají smysl pro detail a kvalitní design. Celá kolekce je postavena na precizních střizích a důkladném zpracování. Žádnému z modelů zároveň nechybí drobná ‚zajímavost‘. Trika například umožňují vizuální změnu siluety díky všitému stahovacímu pásku a kalhoty jsou ozvláštněny opticky protáhlými kapsami až ke kolenům. Poslední zmíněné jsou navíc k dostání pouze v Kuratoru.
Ve výhradní spolupráci pokračují i Zdeněk Vacek a Daniel Pošta s jejich značkou ZORYA. Ti speciálně pro Kurator navrhli minimalistickou unisexovou kolekci stříbrných a poplatinovaných manžetových knoflíčků, náušnic nebo řetízků s přívěsky. Dámskou módu pak zastupují LOTE by Lenka Trlicová,francouzská návrhářka ANNE WILLI a již zmíněná Zdeňka Imreczeová.

kurator_IMG_1783mensi

Vlastní projekty
Originalitu celého konceptu podtrhuje kolekce Kurator Basic. Tento projekt si klade za cíl dvakrát ročně oslovit české návrháře se zadáním na ztvárnění jednoho základního kousku šatníku. Předem určená pravidla jsou schválně přísná, aby nutila k zamyšlení a nápaditosti. První řada se skládá z triček od Belky, Zuzany Veselé a dua alešbáry (Bára a Aleš Šeligovi). Kuratoru odvaha a ambice tedy rozhodně nechybějí. Jeho zakladatelka Martina Malá má o jeho budoucnosti navíc jasnou představu: „Náš prostor by se měl stát platformou pro návrháře, designéry a všechny, kteří mají k těmto profesím blízko. Bylo by skvělé, kdyby se z Kuratoru stal jakýsi katalyzátor, místo setkání a toku informací z oblastí, kterých se náš prostor hodlá dotýkat.“ A tato představa se určitě brzy přemění na realitu.

Kde ho najdete? Adresa: Karoliny Světlé 17, Praha 1

kurator7mensi