Oslavte na Náplavce svatého Patrika

Věděli jste, že ústřice jsou pro Irsko, po černém pivu a whiskey, třetím nejúspěšnějším vývozním artiklem? A že i Francouzi částečně kryjí svoji poptávku dovozem z Irska? Nejedná se samozřejmě jenom o vývozní artikl, ústřice milují i sami Irové a nedají na ně dopustit. A právě ústřice budou jednou z hlavních chutí a témat letošního svátku svatého Patrika. Ochutnat je můžete v sobotu 16. března na Náplavka Street Food festivalu, který je součástí pražské Tour sv. Patrika.

Jedním z milovníků ústřic v Čechách je šéfkuchař Jiří Nosek. Dlouho pracoval v restauraci Zdenek‘s Oyster Bar, která je průkopníkem tohoto lahodného pokrmu u nás. Na svých cestách po Evropě ochutnal bezpočet druhů ústřic a řadu tradičních i méně tradičních receptů. Jiří Nosek, který je nyní šéfkuchařem restaurace Love IT, připravuje na svátek svatého Patrika několik zajímavých receptů. Jedním z nich bude speciální omáčka s přísadou whiskey Jameson Black Barrel.

hjh

Oslavy irského svátku svatého Patrika, které jsou tradicí mnoha světových velkoměst, si v posledních letech našly své místo také v České republice. Letos budou dokonce dvoudenní. O víkendu 16. a 17. března se můžeme těšit na propojení české scény s irskými kulturními hodnotami a typickými formami umění. 

V loňském ročníku Tour svatého Patrika byl největší novinkou irský průvod, v letošním je to pak důraz na irskou gastronomii. Zajímá vás, jak chutnají tradiční i méně známé irské speciality? Masa, burgery, omáčky, ale také výše zmíněné ústřice? Pak určitě zavítejte na festival Náplavka Street Food, který se koná od 10. do 18. hodiny na Smíchovské náplavce. 

Centrálním prostorem a meeting pointem letošní tour pak je holešovická Hala 17. Hlavním programem zde bude Velvet Comedy Show, vystoupení profesionálních komiků, z nichž první dva dorazí přímo z Dublinu - Richie Bree a John Colleary. V Hale 17 si můžete také prohlédnout výstavu fotografií Honzy Řeháčka aka Kopernikka. Ani zde nebudou irské gastro speciality na druhé koleji, naopak. Návštěvníci se mohou těšit na párování Jameson whiskey a piva Kosíř, které dozrávalo v sudech po whiskey Jameson, dále na Irish Coffee a další irské speciality. Hudební program pak od 18. hodiny obstará dlouholetý resident Tour svatého Patrika, irský bard Travis O’Neill se svými hosty.

Dalším místem tour bude Rock Café na Národní třídě, kde večer odstartují Underground Comedy se svým stand-up programem, o hudební část akce se postarají kapely The Wild Roots a Cheers. Elektronické taneční hudbě bude věnován druhý prostor holešovické tržnice, 36 Underground. Jako headliner vystoupí irský DJ Marcus O’Laoire, doplní jej čeští DJs Melvin Coxx, SNBM, Michael C, Enrico a další.

Vyvrcholením českých oslav svatého Patrika pak bude nedělní irský průvod pražskými ulicemi. Výchozím bodem bude Kampus Hybernská, odkud se okolo 15. hodiny vydá zelený průvod Irů žijících v ČR, jejich kamarádů a dalších příznivců, do pražských ulic. Ani zde nebudou chybět irské nápoje a gastro speciality.

Více informací na www.toursvatehopatrika.cz.