Pečení na víkend: Crème brûlée podle Černá jak noc
Créme Brûllee je dezert původem z Francie. Má konzistenci jako puding, je velmi jemný a příprava zabere jen chvíli. Má typickou karamelovou krustu na povrchu, kterou získáte díky rozžhavení cukru. K tomu potřebujete flambovací pistoli, ale dá se to zvládnout i v troubě na program grill.

TEXT: Lenka Skarupová

Ingredience na 1-2 dezerty:

  • 235 ml kokosového mléka v plechovce
  • 2 lžíce kokosového nebo třtinového cukru (+ na flambování dezertu)
  • ½ lžíce agar agar prášku (kupujte ten nebělený, seženete ve zdravé výživě)
  • ½ lžíce vanilkového extraktu, nebo nejlépe vyškrabaných semínek z lusku
  • špetka kurkumy

hfkbhkbkbk

 

Postup: 

  • Nalijte mléko do menšího hrnce a přidejte kokos, agar agar, vanilku a špetku kurkumy. 
  • Míchejte směs na středním plameni, dokud nepřejde varem a agar (většinou ve formě vloček) se plně rozpustí. 
  • Směs nalijte do předpřipravených malých zavařovacích sklenic, nebo zapékacích mističek. 
  • Dejte zatuhnout do lednice na pár hodin. 
  • Poté dokončete dezert posypáním jeho povrchu lžičkou cukru a oflambováním. Pokud nemáte flambovačku, dejte dezert do rozehřáté trouby na grill a počkejte, až cukr zkaramelizuje. 
  • Dezert podávejte při pokojové teplotě nebo studený. 

bhkjhbjb

Další super recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.