Pečení na víkend: Skořicové rolky podle Černá jak noc
TEXT: Lenka Skarupová
Dnes jsem si pro vás připravila recept na skořicové šneky. Skořice je úžasné koření, jež se hodí nejen v podzimním čase. Provoní vám krásně kuchyni a navíc podporuje trávení.

jvg

Těsto je na 10 velkých rolek. 

Doba přípravy: 10 minut + 1 hodina + 10 minut kynutí + 30 minut pečení

 

Na těsto budete potřebovat:

  • 3 lžíce rozpuštěného Nemásla (nebo Alsanu – koupíte ve zdravé výživě)
  • 1 balení instantního droždí
  • 1 hrnek mandlového mléka (tip, jak na domácí mléka, najdete na blogu)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 3 hrnky hladké mouky
  • troška olivového oleje

Náplň: 

  • 3 lžíce rozpuštěného Nemásla
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice

Na pomazání:

  • 2 lžíce rozpuštěného Nemásla

jhvjvhv

 

  • Nejprve si připravíme těsto. V menším hrnci na plotně rozehřejeme mléko s máslem. Nesmí vřít, jen ho ohřejte a nechte zchladnout na teplotu cca 43 C. (Když namočíte prst, nesmí pálit jinak by jste „zabili“ droždí.)
  • Přelijte směs do velké mísy a zasypte ji droždím. Nechte aktivovat po dobu 10 minut. Poté přidejte lžíci cukru, ¼ lžičky soli a zamíchejte. 
  • Poté postupně přidávejte mouku a opatrně ji zamíchejte. Těsto by mělo být lepivé a dobře zapracované do bochánku. Nakonec pokapejte povrch těsta olivovým olejem a přikryjte mísu fólií. Nechte kynout asi hodinu, dokud se objem těsta nezdvojnásobí. 

TIP: Pokud nemáte v místnosti teplo a chcete aby vám těsto hezky vykynulo, dejte ho do vyhřáté trouby na 50 C.

jvjvjv

  • Až těsto nakyne, rozválejte ho na pomoučené ploše. Povrch potřete rozpuštěným máslem, pocukrujte a posypte skořicí. 
  • Od kraje pomalu rolujte těsto směrem dovnitř. Poté zoubkovaným nožem nakrájejte jednotlivé rolky o velikosti 4-6 cm. Těsto by mělo vyjít na 10 rolek. 
  • Rolky naskládejte do vymazaného pekáče. Pomažte ještě povrch rolek máslem a dejte znovu do vyhřáté trouby, nebo zakryjte fólií a nechte vykynout dalších 10 minut. 
  • Vykynuté rolky pečte 30-35 minut v troubě na 175° C.

jgvjvjvjgv

Pokud budete recept zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na Instagramu pod hashtagem #cernajaknoc.

Více receptů a inspirace najdete na blogu cernajakonoc.cz.

jvjvkjbkb