PFW: CHRISTIAN DIOR, GIVENCHY A STELLA McCARTNEY

Christian Dior
Raf Simons, kreativní ředitel proslulého módního domu Christian Dior, přiznal, že ve sbírce pro letošní podzim a zimu ztělesnil svou fascinaci snovými haute couture modely i klasickým menswear. V závislosti na tom tedy vytvořil dokonale vyváženou kolekci balancující na hraně pánského a dámského šatníku. První část linie se nesla v duchu mužského elementu, kdy prim hrála především dokonale padnoucí saka a kabáty, jejichž dominantní tie-up náladu srážely malé detaily v podobě ryze dámského prvku – šněrování. Jako další přišly na řadu složitě členěné modely krátkých šatů, v nichž Raf kombinoval jak střihové postupy, tak barvy a materiály. Došlo i na dlouhé rozevláté šaty hrající zářivými barvami. Absolutně nejvýraznější tendencí celé kolekce bylo pro zimu praktické prošívání, které dalo vzniknout prostorově výrazným outfitům. 

Stella McCartney
Nová kolekce Stelly McCartney člověka zahřála už jen při pohledu na ni. Designérka se rozhodla držet toho, co umí nejlíp - oversized. A zdá se, že z tohoto trendu dokázala dostat úplné maximum. Kolekce odstartovala outfity v temných barvách, kdy byl každý z předváděných kousků zdobený stříbrnou 3D aplikací tak, aby její umístění podporovalo anatomické proporce jeho nositelky. Promenádu nositelných modelů jako první narušil gigantický kabát s naddimenzovanými proporcemi vybízející k zachumlání. Techniku apliqué na mole následně vystřídaly žíhané pleteniny, které se objevily v podání několika málo modelů. Měkoučké outfity během pár okamžiků nahradily vzory vetkané přímo do materiálu nebo ve formě potisku. Sbírku uzavíraly dokonale elegantní looky tvořené z oboustranně ukotvených třásní, které s lehkostí dávaly vyniknout dámské siluetě.

Givenchy
Riccardo Tisci na pařížském fashion weeku předvedl nelítostnou a nespoutanou kolekci se sexy feelingem a šarmem francouzského stylu. Zatímco u několika posledních přehlídek jsme byli zvyklí na to, že střed přehlídkového mola byl postaven několik metrů od front row, kolekce pro podzim a zimu 2014/15 byla naopak prezentována tak blízko, že se jí divák mohl takřka dotknout. Linii odstartovala trojice jemně potištěných hedvábných šatů, kdy byl print tak decentní, že pouze překryl linii spodního prádla. O slovo se v kolekci přihlásila jemná krajka, leopardí vzor, vzor hadí kůže, jemná teletina, ale především kožešiny. Z nich slavný designér vytvořil bundy, kabáty, ale i sukně. Naším nejoblíbenějším prvkem v celé sbírce je motiv motýlích křídel. 

PFW: CHRISTIAN DIOR, GIVENCHY A STELLA McCARTNEY