Podzimní víkendové tipy pro extroverty i introverty

FILMOVÝ FESTIVAL: Mezipatra

Láska je láska, když chodí kluci s klukama a holky s holkama. A také, když chodí kluk, jenž se cítí být holkou, s člověkem, který se nedefinuje binárními kategoriemi pohlaví. To nás už podevatenácté učí filmový festival zaměřený na queer tematiku, v jehož programu najdete také hit letošního festivalu v Cannes, belgický snímek Dívka. V sobotu doporučujeme podmanivé brazilské drama NeonBoy o mladíkovi, který si přivydělává tancem na erotickém chatu a hypnotizuje fanoušky kůží oděnou do neonových barev. V neděli vyrazte na Převýchovu Cameron Postové. Chloë Grace Moretz v odlehčeném, sympatickém filmu ukazuje zdvižený prostředníček fanatickým křesťanským vychovatelkám, které si vzaly na bedra úkol vyléčit ji z nevhodné lásky k děvčatům.

HUDBA: Album Honey od Robyn

Vyndejte si na chvíli z uší a z hlavy Arianu Grande a Troye Sivana a zaposlouchejte se do nového alba zpěvačky Robyn, která si za svou kariéru vydobyla na severu stejně důležité místo, jaké mají legendy podobného kalibru Ódin a Thor. Deska, do níž vylila své zlomené srdce, má moc zhojit to vaše. 

{YouTube}IxdQUpQjqc{/YouTube}

UMĚNÍ: Zážitková prohlídka v Rudolfinu

Umělec Petr Písařík je neposedný hračičkář, který vytváří fantastické objekty z vyhozených polic, blyštivých korálků a barvy určené k silničnímu značení. K tomu organizuje nezapomenutelné večírky, krásně vypráví a neustále z něj tryskají nápady. Svou energickou přítomností na několik měsíců prodchnul prostory Rudolfina, které mu připravilo výstavu s názvem Space Maker. Pokud do něj zamíříte v neděli 11. listopadu po zavírací době, můžete se zúčastnit neobvyklého, divadelního a muzikálního procesí, během nějž pozvaní performeři přivedou Písaříkovy objekty k životu. Vstup zdarma. 

KNIHA: Věštba od Chloe Benjaminové

Román s opadávajícím stromem na obálce vám dá spolehlivý důvod, proč celý víkend nevystrčit nos ze čtenářského křesla. Pustíte-li se do něj v pátek večer, nepustí on vás – a to celé dva dny, dokud jej nezhltnete naráz. Ponurý příběh sleduje osudy čtyř sourozenců, kteří se potají vydají k věšktyni schopné každému předpovědět den jeho smrti. Víc ze zápletky nezjišťujte a upalujte do nejbližšího knihkupectví.

Věštba