Poslouchejte Zhasni! Je sexy. Doslova

Zhasni! je audio projekt o sexu a intimitě. První původní podcast z produkce Českého rozhlasu odkrývá city, vztahy, vášně a touhy a zachycuje dění za dveřmi ztemnělých pokojů. Devítidílná série vás zavede od asexuality přes práh bolesti a smyslové slasti do světa BDSM. Dá vám pocítit erotické napětí mezi partnery během těhotenství, vezme vás na lov zážitků přes online aplikaci i na skupinový sex. A úplně nejlepší bde, když vám Zhasni! představí jedna z jeho tvůrkyň, moderátorka Radia Wave Bára Šichanová.  

Jak vůbec vznikl nápad na Zhasni!? Inspirací byl obrovský boom podcastů v zahraničí, hlavně v USA, kde jsou audia odebíraná automaticky do mobilních zařízení a poslouchaná kdykoli v posledních letech značným fenoménem. Chtěli jsme vyzkoušet, jestli tudy do budoucna vede cesta i pro Český rozhlas k tomu, aby své obsahy dostával zejména k mladým posluchačům a posluchačkám, kteří už vyrostli s chytrým telefonem v ruce a k tradičnímu rozhlasovému vysílání si hledají vztah mnohdy obtížně. Proto taky Zhasni! vzniklo právě ve spolupráci s Radiem Wave, veřejnoprávní stanicí pro mladé.

Představila bys celý projekt? Zhasni! je devítidílný podcast zaměřený na sex a intimitu, jak je prožívají mladí lidé. Jednotlivá zhruba dvacetiminutová audia přinášejí velmi osobní a autentické příběhy a zpovědi a balancují někde mezi audiodokumentem a zvukovým experimentem. Mají být otevřeným prostorem, kde se lidé nebojí mluvit o věcech, o kterých se obvykle moc nemluví. A těm, kdo budou tyhle příběhy poslouchat, mají přinést stejně intenzivní, intimní prožitek z poslechu. Zároveň je Zhasni! pro Český rozhlas pilotním projektem, vůbec prvním původním podcastem. Rozhlas už léta pracuje s odvysílaným materiálem na webu, ale Zhasni! je vůbec prvním projektem, který přináší obsah určený přímo do online prostředí a poslechu on demand a neprojde předtím vysíláním.

Jaká je tvoje úloha v něm? V případě Zhasni! funguji jako vypravěčka, v každém díle posluchači slyší mé úvodní a závěrečné slovo. V několika epizodách je moje osoba přímo zakomponovaná do děje. To je třeba případ dílu o online seznamkách, jehož jsem ústřední aktérkou. Moje angažmá v celé věci není náhodné. Pro Radio Wave totiž od roku 2012 připravuji původně queer magazín Kvér, který jsme od letošního roku tematicky rozšířili na pořad o vztazích obecně, intimitě, sexu, partnerství, rodičovství, feminismu, genderu a tak dále. Jsme přesvědčeni, že médium veřejné služby by pořadem tohoto typu mělo disponovat, zvlášť pokud jde o mladé publikum. Zatím jsme se věnovali tématům jako např. nové formy rodičovství (střídavá péče atd.), vztahy lidí, kteří jsou na ulici, intimita a sex lidí s hendikepem, jak vztahy a sex vnímají muži-otcové atd. Na Radiu Wave jinak pracuji jako editorka a moderátorka.   

Co posluchačům postupně přinese? Celkem devět epizod od několika tvůrčích týmů (režisér či režisérka vždycky spolupracuje se sounddesignérem) na témata od asexuality po fascinaci sexem, od bondage po sex jako duchovní cestu, od skupinového sexu po mou vlastní zkušenost s povrchním, ale zvláštně návykovým světem online seznamek.

Jak se jednotlivá témata vybírají? Dramaturgie jednotlivých dílů má pokrýt jak běžnější oblasti (sex a těhotentsví, online seznamky), tak záležitosti okrajovější, míň běžné (společenská erotika, BDSM). Okruh témat vybírali producenti ve spolupráci s Radiem Wave předem, autoři a autorky jednotlivých epizod pak na jeho základě dostali určitou volnost ve výběru a v pojetí svých dílů. V průběhu práce pak došlo ještě k několika změnám, protože se ukázalo, že některá zvažovaná témata se nedaří úplně uspokojivě uchopit.

Na koho se posluchači mohou těšit? Pod jednotlivými epizodami jsou podepsány především nastupující výrazné osobnosti z  různorodých oblastí – filmoví dokumentaristé (Tereza Nvotová, Bohdan Bláhovec nebo Johana Švarcová), audiovizuální umělci (Roman Štětina, Dominik Gajarský nebo Standa Abrahám) i tvůrci, kteří pracují primárně se zvukem – zkušení rozhlasoví dokumentaristi Dan Moravec či dramaturgyně série Brit Jensen, Jonáš Rosůlek a Adam Boháč ze studia Needles, kteří mají na kontě třeba ceněnou audioknihu Solaris, nebo skladatel Martin Ožvold.

Jaké posluchače byste si přáli mít? Hlavně takové, které bude série bavit. Otevřené, zvídavé, přemýšlivé. Zhasni! se chce zásadně vyvarovat nějakého hodnotícího, normativního pohledu na sexualitu a její prožívání, a taky nechceme sklouzávat k nějaké laciné skandálnosti nebo provokativnosti. Přesto má série budit emoce a podněcovat diskuzi, takže i posluchače a posluchačky, kteří právě tohle mají rádi a rády.

Bude se dít v souvislosti se Zhasni ještě něco jiného kromě samotných podcastů? Kromě samotných audií, která vám po přihlášení k odběru přes podcastovou aplikaci pravidelně přistanou ve smartphonu, je na webu www.zhasni.cz ke každému tématu ještě spousta doplňujících materiálů – související rozhovory v audiu i videu, texty předních českých spisovatelů, fotoblog ve stylu populárních Humans of…, videoportréty tvůrců atd. jako doprovodný program nedávno proběhl v pražském kině Světozor neobvyklý přednáškový večer Subverze/perverze, kde filmoví kritici Stuchlý, Schmarc a Fila komentovali vybrané filmové ukázky posouvající hranice sexuality ve filmu, na konec června chystá Radio Wave ještě jednu veřejnou událost pod širým nebem. Zatím nechci prozrazovat víc. Sledujte www.zhasni.cz, jeho facebookový profil a nejlíp i newsletter, kde se o novinkách dozvíte jako první.

13508952 10206599890331201 2027451428166662874 n fee99

A my dodáváme ještě jednou – sledujte pozorně www.zhasni.cz. Nový díl Zhasni! Vás čeká už za pár dní. 

Zhasni vizual horizont 23daa