POTŘEBUJE VÁŠ ŠATNÍK PSYCHOLOGA?

Posledních pár let jsem téměř nevycházela z domu bez černých džín, upnutého černého trika a černých jehel Sergio Rossi na jedenácticentimetrových podpatcích. Myslela jsem si, že to je sexy a že kromě toho, že černá zeštíhluje, skvěle kontrastuje s mojí světlou pihovatou kůží. Namísto toho jsem se setkala pouze s hodnocením: „Slečno, vy vypadáte tak přísně.“ Nebo: „Slečno, jste tak nedostupná.“ A když to byl už úplný průšvih, tak jsem se od kamarádky (musela si dát několik deci na kuráž) doslechla, že prý se o mně mluví jako o… ehm, cituji: „No, prostě si myslí, že jsi arogantní namyšlená kráva.

Muži, o které jsem měla zájem, se mě buď báli, anebo mě rovnou nesnášeli. Uff, ani si nedovedete představit, jak se mi ulevilo, když do módy přišel styl padesátých let a já po dvaceti letech dala černé vale. Zamilovala jsem se do barevných šatů, obřích áčkových sukní, úzkých pasů a vysokánských podpatků. K tomu červená pusa, a najednou ze mě byla elegantní, křehká, distingovaná slečna, která potřebuje chránit a opečovávat a která má zavalený Facebook
pozváními na kávu nebo večeři. Teprve v tu chvíli mi došlo, jak moc naše oblečení mění náš obraz v očích mužského pokolení a kolik perspektivních vztahů jsem černými džínami možná zabila.

HITPARÁDA HRŮZY
Abych se tomuto nedorozumění pro příště vyhnula, věnovala jsem hodně času pátrání na internetu. Podle nejrůznějších žebříčků, statistik a průzkumů na muže nejhůře nepůsobí černé džíny a jehly, (aha?!), ale turecké kalhoty se sníženým sedem, huňaté Ugg válenky, tenisky na platformě, XXL svetry a vycpávky. Ptáte se proč, když zrovna vy bez tureckých kalhot nedáte ani ránu?

Odpovím vám jedním slovem: příroda. „Významným ukazatelemženské krásy je typicky ženský poměr mezi pasem a boky. Mužský mozek během pár vteřin dokáže instinktivně vyhodnotit, jaké je vaše WHR (waist – to – hip ratio), a zda jste z tohoto hlediska ideální ženou, které by předal svoji genovou výbavu. Obecně platí, že čím vyšší je WHR, tím nižší je atraktivita a plodnost ženy. Ideální poměr se uvádí cca 0,7 a měly jej jak Marilyn Monroe, tak i topmodelka Elle Macpherson, přezdívaná pro své ideální tělesné proporce „The Body“. Pokud však žena tyto proporce schovává či dokonce deformuje, muže ve svůj neprospěch zmate či jej dokonce odradí…“, vysvětluje Michal Josephy, který na Univerzitě Karlově přednáší antropologii módy.

Průzkum psychologů Kaysera, Elliota a Feltmana z roku 2010 šel v tomto ohledu ještě dál. Vědci se neorientovali na konkrétní oděvy, ale na samotné barvy a zjistili, že když jednu skupinu žen oblékli do červené a druhou do modré nebo zelené, muži se mnohem více bavili se ženami oblečenými do červené barvy. Hovořili s nimi o intimnějších tématech, a dokonce k nim i seděli blíž než k ženám ve druhé skupině. Červená je zatraktivnila a udělala mnohem přístupnějšími. Mimochodem, u mužů to fungovalo úplně stejně. Červená je totiž bez ohledu na pohlaví barvou plodnosti, sexuality. Jakmile vidíme někoho v červené, zcela instinktivně nás zaujme. Ženy v červené jsou atraktivnější a muži zase vyšší a přisuzujeme jim i vyšší společenský status. Takže rada číslo jedna: Pokud chcete někoho zaujmout, noste červenou, karmínovou nebo bordó. A nemůžete šlápnout vedle!

ČAS PRO DOKTORA
Pokud si celý život libujete ve vytahaných svetrech a mikinách a odrbaných džínách na půl žerdi a stěžujete si, že muži si u vás nepodávají dveře, nedivte se. „Vaše oblečení jim totiž posílá jasně srozumitelnou zprávu, že se ve svém těle necítíte zrovna komfortně, což je signál, který muž zpravidla vyhodnotí jako neatraktivní (či „nemám zájem“). Ženy oblékající se do pytlovitých střihů a tmavých zemitých barev svoji sexualitu a tělo de facto potlačují a maskují,“ vysvětluje Michal Josephy.

Pokud vám výše zmíněné outfity připomínají vaše porozchodové oblečení, které z vás dělá doslova neviditelnou, zkuste se inspirovat u slavných krásek, modelky Mirandy Kerr a herečky Katie Holmes. Ty na to po rozchodu se svými manžely šly chytře. To poslední, co by svými postkopačkovými outfity chtěly mužskému světu hlásat, totiž bylo: jsem nešťastná a zoufalá. Mirandinou uniformou se staly sexy skinny džíny s nejvyššími jehlami pod sluncem a Katie po manželství se sto sedmdesáti dvěma centimetry Toma Cruise konečně vyzula ploché baleríny a vyměnila je za heels od Manola, Jimmyho a Christiana. Jako by znovu byla sama sebou. Odvážnou, křehkou, a přesto silnou kráskou, která věří, že princ na bílém koni zase brzy přijede (mimochodem, v kuloárech se šušká, že Kate v současnosti randí s hollywoodským hercem Jamiem Foxxem).  O výsledcích její porozchodové šatníkové terapie nás jistě brzy budou informovat bulvární plátky, tak se nechme překvapit.

Co si myslí o stylu, který zaujme muže, české celebrity a jak svému šatníku dát terapii se dozvíte na straně 144 v květnovém vydání ELLE.