Proč se zdobíme?

Místo pazourků a sekery používáme počítače, přesto ale v uších nosíme víceméně to samé jako v dávných dobách. Šperků se zkrátka nevzdáváme, i když vlastně nemají žádný praktický význam, jen symbolický – zato cenu mají mnohdy astronomickou. V některých společnostech je to dokonce dodnes jediné jmění, které žena může vlastnit.

Šperky ale ani zdaleka nejsou jen ženskou záležitostí. Přestože u nás to zvykem není, v mnoha domorodých kulturách se zdobí více muži než ženy. Ovšem i to je relativní. Šperky jsou nejen pro ozdobu a zvýšení půvabu, ale jsou i znakem prestiže – a co jiného je takové luxusní auto než trochu předimenzovaný šperk pro muže…? Ostatně, v historii byli nositeli těch nejdražších šperků právě muži, například církevní hodnostáři, vládci, vysoce postavení šlechtici nosili ozdoby z drahých materiálů jako důkaz svého postavení a moci.

Nedávno bylo objeveno, že lidé se zdobili už před 100 000 lety. Ozdoby krku ve formě jednoduchých i vícedílných náhrdelníků byly používány již ve starší době kamenné. Tehdy se pochopitelně vyráběly z přírodních materiálů – z mušlí, šnečích ulit, zvířecích zubů, rybích obratlů nebo perel. Používaly se také přívěsky, které byly z kostí, kamenů a z jantaru… Nejstarším nalezeným perlovým náhrdelníkem je šperk z Maroka, starý 82 000 let. Tvoří ho dvanáct perel provrtaných uprostřed, aby se daly navlékat. Skoro takový, jaký by se dal nosit i dnes…

Zatoužila jste po krásném šperku nebo hodinkách? V naší valentýnské soutěži je můžete vyhrát! Jděte na http://valentyn.elle.cz/, zodpovězte správně soutěžní otázku, a máte šanci získat dárkový poukaz v hodnotě 500 Kč do klenotnictví Présence.