Růžový říjen: Kdy, kam a proč?

V ČR žije 72 000 žen s touto diagnózou a každý rok jich přibývá skoro o 7000. Na následky karcinomu prsu zemře každý rok téměř 2000 českých žen. Mezi příčinami úmrtí ve věkové kategorii 20–54 let tak zaujímá karcinom prsu první místo. Rakovina prsu je u nás v současné době nejčastějším zhoubným onemocněním žen. Úspěšnost léčby je přitom při včasné diagnóze daleko lepší a léčba méně zatěžující. Nejlepším způsobem jak bojovat, je pravidelné samovyšetření každý měsíc a preventivní kontrola na mamologii jednou za půl roku.
 
Zvládnete to sama!
Samovyšetření prsu provádějte 5. - 10. den od začátku menstruace, případně jednou měsíčně v pravidelném intervalu. Jak na to?
1. Před zrcadlem
Ve stoje před zrcadlem prohlédněte celou přední stranu hrudníku, a to od klíční kosti až pod prs, od hrudní kosti až pod paži.
Všímejte si změny barvy kůže, změny barvy a tvaru bradavky, nové nerovnosti kdekoliv v oblasti prsou nebo podpaží, zarudnutí a změny pórů kůže, výtoku z bradavky.
2. Lehněte si
Začněte v poloze vleže na zádech a lehce se přetočte na levý bok, tím se levou rukou dostanete lépe do pravé podpažní jamky a k vnějšímu kraji prsu. Když máte zkontrolovanou tuto oblast, lehněte si na záda a prohmatejte vnitřní část prsu. Stejně postupujte i u druhého prsu.
3. Střídejte tlak
Snažte se při prohmatávání použít krouživý pohyb, který vám pomůže dobře obsáhnout celou vyšetřovanou plochu.
Střídejte i intenzitu tlaku tak, abyste prohmatala různé vrstvy prsu. Nejdříve lehce zakružte a postupně zvyšujte intenzitu tlaku.
4. Sedněte si
Nakonec vsedě stejným krouživým pohybem vyšetřetei oblasti pod klíčními kostmi.
Stáhněte si speciální aplikaci „Ruce na prsa“ do chytrých telefonů, která je zdarma ke stažení na webu www.rucenaprsa.cz, v Apple App Store nebo v obchodě Google Play. Přehledná aplikace nabízí kromě kalendáře i detailní popis samovyšetření, včetně odkazu na vtipné instruktážní video a tipy, kam se obrátit pro odbornou pomoc, pokud při vyšetření zjistíte problém.
 
Co je normální a co ne?
Podle primářky MUDr. Miroslavy Skovajsové Ph.D. je normální, když prsy občas bolí. Bolí obvykle oba dva prsy, nejčastěji před menstruací, v těhotenství nebo když začnete užívat antikoncepci nebo jiné hormonální pilulky.
Normální je, když před menstruací nebo v počátku těhotenství prsy bolestivě zduří. 
Normální je, když se po zmáčknutí bradavek objeví čirý výtok, malého množství tekutiny, někdy třeba jen kapička. 
Není normální, když se v prsu najednou objeví hmatný útvar, který tam ještě před nedávnem nebyl. (Nemusí automaticky znamenat, že jde o zhoubný nádor.) 
Není normální, když se na bradavce objeví krvavý výtok. 
Není normální, když se náhle vtáhne jedna bradavka dovnitř a nejde vysunout ven. 
Není normální, když náhle zčervená jeden prs a žena nemá teplotu. 
Není normální, když se v kůži prsu objeví vtažení, které tam před tím nebylo. 
Není normální, když se kůže prsu začne měnit. 
Není normální, když se tmavá kůže bradavky a okolního dvorce pokryje šupinkami, je jakoby "olepená" snadno se přilepí k prádlu a je tak křehká, že při jemném škrábnutí krvácí. 
Všechno, "co není normální", musí vidět lékař. 
 
Co je mamografický screening?
Mamografický screening je preventivní vyšetřování mléčné žlázy žen, které nepociťují žádné přímé známky přítomnosti nádorového onemocnění prsu. Záměrem je včasný záchyt menších zhoubných nádorů prsu. Následná léčba by měla být méně náročná. Provádí se v tzv. screeningových centrech. Jde o speciální rentgenovou metodu, kdy se prs musí stlačit mezi podložku a kompresní desku. Někdy je doplňována dalšími metodami, především ultrazvukovým vyšetřením. Zátěž zářením je u současné mamografie velmi malá. Cena vyšetření se pohybuje od 600 do 800 Kč.