Sarah Burton vzkřísila Alexandera McQueena

Kolekce domu McQueen byla dychtivě očekávána. Módní smetánka se nemohla dočkat, až uvidí, jak Sarah Burton převezme žezlo po Alexanderu McQueenovi. Role je to věru nevděčná – po Alexanderově tragickém skonu ceny jeho modelů závratně stouply a sám návrhář se zapsal do seznamu nesmrtelných módních osobností.

Jenže Sarah Burton je přesně ten typ člověka, který s naprostým klidem přebere otěže společnosti, dokonale uchopí její dědictví a promění jej ruku v ruce s rukopisem značky v další nezapomenutelnou kolekci.
Sarah Burton pracovala po boku McQueena celých patnáct let, pochopila jeho způsob práce, jeho vize a vštípila si jeho styl.
Sarah má navíc ohromnou výhodu – je žena, a tak o modelech přemýšlí jako o nositelných kreacích.

Minulé Alexanderovy práce byly hlavně dokonalou demonstrací myšlenky a famózně zvládnutého řemesla, nyní však dostávají další rozměr – jsou nositelné.

Sarah ve své první zcela samostatné kolekci také opustila McQueenovy pochmurné inscenace a inspirovala se matičkou zemí.
Kolekci tedy zahájila modelem, který byl čistě bílý, neposkvrněný, jako země, kterou ještě neovládla lidská dychtivost – dámský fráček s nezačištěnými okraji a komplikovanou aranží.

Potom se přehlídka přehoupla do světa květin – digitálně transformované tisky nahradily uniformy s detaily zlatých kapradin. Po šatech z černé krajky následovaly úchvatné zlaté modely se surovými třásněmi a kreace ze skládaného hedvábného šifonu a motýlích křídel.
Všechny tyto modely doprovázela samozřejmě dokonale zvládnutá obuv, věrná McQueenově extravaganci, ale i přesto velmi nositelná.

Sarah představila zemi jako místo zázraků a nekonečných možností. Svou velkou úlohu zvládla dokonale a bude jistě zajímavé sledovat její další vývoj.

Video z přehlídky sledujte zde.