Sexy boty z umělé hmoty

Nová hmota


V roce 1862 se v Londýně pořádala průmyslová výstava. Laickou i odbornou veřejnost tam zaujala nová hmota, látka tvrdá jako rohovina, ale ohebná jako kůže. Její vynálezce, Alexander Parkes, za ni obdržel bronzovou medaili. 


Módní záležitost


V oblasti módy se plast začal používat v roce 1940, kdy nahrazoval přírodní textilní materiály, jako jsou bavlna nebo kůže. Plast byl prezentován jako ‚zázračný materiál‘, který se nesmršťoval, byl odolný vůči skvrnám a nevyžadoval žádnou péči. Tyto vlastnosti maximálně zužitkoval oděvní průmysl, který z pláštěnek a plastových bot udělal populární prodejní artikl.

Zázračné boty

První modely plastových bot měly design jednoduchých sandálů. Jejich povrch byl lesklý, využívající jasné a živé barevné odstíny. Díky snadné péči a odolnosti vůči vodě se staly oblíbenou formou obuvi.

Módní trend

Hlavními představitelkami ‚plastového módního boomu‘ byly dámské boty ve stylu ‚peek-a-boo‘ s otevřenou špičkou. Design byl zvýrazněn širokým plastovým páskem, který zdobil přední část nohy. ‚Peek-a-boo‘ kromě nového stylu přinesl i módu lakování nehtů. 



À la Roger Vivier

Plast se stal oblíbeným materiálem mnohých módních návrhářů. Mezi jeho propagátory patřila i Coco Chanel, která plast využila při návrzích pláštěnek. K prvním výrobcům plastových bot patřil francouzský návrhář Roger Vivier, který je považován za nejinovativnějšího návrháře obuvi 20. století. Jeho modely najdete v kolekcích takových značek, jako jsou Dior, Yves Saint Laurent či Schiaparelli. K Vivierovým prvním návrhům patřily plastové boty s průhledným designem, které vytvořil na konci čtyřicátých let minulého století. Při navrhování využíval různé tvary, barevnosti a aplikace.


Městský styl a pop-art

Plast je symbolem pop-artové kultury a plastové boty jsou estetickou, odvážnou a veselou avantgardou, která se dá vhodně kombinovat jak se sportovním, tak s elegantním stylem oblečení. 


Co se nosí


Zajímavou inspirací jsou aktuální kolekce plastových bot od designérů a návrhářů jako Karim Rashid, Zaha Hadid, Marc Jacobs nebo Vivienne Westwood, která své modely navrhovala ve spolupráci se značkou Melissa.