Studio Dechem přinese kobaltově modrou a pozdravy z Československa

Designérské duo Dechem se i v letošním roce zúčastní mezinárodní přehlídky designu a módy Designblok 2018, která se koná  25. až 28. 10. na pražském Výstavišti.

Návštěvníkům představí svou letošní novinku – kolekci světel For you from Czechoslovakia a své zavedené vázy Bandaska, tentokrát však v nových barevných provedeních.

Pozdrav z Československa

Na oslavu 100. výročí založení Československé republiky se Michaela Tomišková a Jakub Janďourek rozhodli navrhnout kolekci For you from Czechoslovakia, řadu 4 svítidel a světelných objektů, které svou estetikou a symbolikou oslavují architektonické styly, jež definovaly 20. století. Svítidla Spharae, Tetris, Magion 6 a Eclipse odkazují na hlavní prvky funkcionalismu, strukturalismu, brutalismu a postmoderny, tedy stylů, které se ve výrazné míře promítly i do architektonické podoby Československa.

Kobaltově modrá

Další z novinek, která bude na Designbloku k vidění, jsou pro studio typické vázy Bandaska, tentokrát však v sytých odstínech kobaltově modré. „Přestože většinu barevných provedení našich produktů plánujeme s předstihem, kobaltově modrá vznikla čirou náhodou a je tedy produktem sklářského experimentu, který se v našich dílnách občas odehrává,“ říká designérka Michaela Tomišková.

kjk

Pro letošní ročník Designbloku si Studio Dechem pro návštěvníky připravilo stánek navržený architektonickým studiem FormaFatal. Během festivalu tam budou k prodeji nejnovější vázy Bandaska a ilustrace Michala Bačáka, jež vznikly speciálně pro kolekci For you from Czechoslovakia a zároveň budou zdobit výstavní stánek.

Práce studia Dechem bude na festivalu k vidění i u stánku značky MALAI, se kterou designéři vytvořili zrcadlo potažené bio materiálem z bakteriální celulózy, kterou značka vyrábí ze zemědělského odpadu pocházejícího z Indie.

jk

Pražské Studio DECHEM, vedené absolventy slavné české sklářské školy v Novém Boru Michaelou Tomiškovou a Jakubem Janďourkem, vytváří minimalistická svítidla, světelné objekty a užitkové a dekorativní předměty za použití tradičních českých technik přípravy barevného i čirého skla. Od svého založení v roce 2012 studio spolupracovalo s řadou českých i zahraničních značek jako například Ligne Roset, BOMMA, Kavalierglass, Metaxa a Staropramen a představilo svou tvorbu na přehlídkách a veletrzích ve Franfurtu nad Mohanem či Miláně. V roce 2014 studio obdrželo od Akademie designu České republiky ocenění Grand designér roku.