Stylová krádež: Zara vs. blogerky

Už podruhé během několika málo měsíců použila španělská módní značka neprávem autorské fotografie mladých stylových dívek.

Již před půl rokem vzbudil velkou vlnu nesouhlasných komentářů případ Francouzky Betty Autier z Le blog de Betty. Zara její portrét přetvořila v neumělou ilustraci a Bettyin jedinečný styling prodávala po celém světě jako součást dívčí kolekce TRF.

‚Zaro, máme problém!‘
Napsala tehdy blogerka na své stránky. Nakonec ale obchodní značka žádný problém neměla. Kdo by se soudil s gigantem. Přesto ale u mnoha Bettyiných příznivců vyvolala nepřátelské reakce. „Zaplaťte Betty,“ vyzývali dívčini čtenáři. Marně.

Blogerky

To samé potkalo i dívku z blogu Misspandora.fr. Ilustrace její fotografie ji nenechala na pochybách, že je to doopravdy ona, jen s jiným outfitem… Sezonu ale vystřídala nová a kolekce zmizela z pultů prodejen. Všichni zainteresovaní doufali, že se podobná situace nebude opakovat. Ale opak je pravdou.

Blogerky

Stylová krádež
Ve stejné pozici jako Betty a Pandora se totiž ocitla i Andy Torres – Mexičanka, která žije a pracuje v Amsterdamu. Blogerka, která je proslulá svým elegantním a nadčasovým stylem, na svém blogu Stylescrapbook.com oznámila, že si Zara vypůjčila její fotografii na potisk trička. „Jsem asi stejně v šoku jako vy,“ napsala Andy.

Punc slávy
Jistě, blogerky by měly být svým způsobem rády. To, že někdo kopíruje jejich práci, znamená, že stránky mají v záplavě blogů velký úspěch. Zájem o ně jen potvrzuje to, že se staly virtuálními módními ikonami. Přesto to ale nedává Zaře právo okrádat je o autorskou práci.

Přitom stačilo poměrně málo. Kdyby kreativci španělské značky napsali dívkám e-mail, Andy, Betty i Pandora by jistě na prosbu inspirovat se jejich prací nadšeně kývly. Místo toho módní řetězec tři mladé blogerky (dříve věrné zákaznice a propagátorky značky) obešel a poštval proti sobě i jejich četné příznivce.

Blogerky

O tom také vypovídají ohlasy čtenářů. „Andy, moc ti blahopřeji, ale i tak by sis to neměla nechat líbit“, „Tohle by mělo jít k soudu, nebo bys měla aspoň dostat od Zary poštovné zdarma – nadosmrti!“, „Tak tohle si Zara nesmí dovolit, prodej takových triček je ilegální!“ Autor posledního příspěvku má pravdu.

Ve chvíli, kdy firma převzalabez dohody cizí práci a prodává ji jako svůj produkt za peníze, dopouští se trestného činu.

Proč, Zaro, proč?
Pokud se Zara zhlédla ve street stylu, měla by přestat okrádat bez svolení známé blogerské tváře a zkusit najít vlastní cestu. Například by mohla na webových stránkách vytvořit soutěž, kam by mladí milovníci módy vkládali fotografie svých outfitů – kdo by vyhrál, byl by logicky zvěčněn na kus bavlny. Zákazníci by byli nadšení… A nikdo by se nemusel soudit.

Co myslíte? Mají být blogerky vděčné, nebo shánět právníka?