Svatební šaty Viktora & Rolfa zahanbily Sacré-Cœur

Viktor & Rolf

Návrhářské duo složené z Viktora Horstinga a Rolfa Snoerena mělo na začátku podivuhodně prostou myšlenku: složit módní variaci na jednoduchou pánskou košili. Co se však z jejich ateliéru dostalo na pařížské molo, připomínalo výsledek exploze divadelní kostymérny. Nizozemští milovníci extravagance se zkrátka nezapřeli ani letos.

Přehlídku zahájily propínací minišaty připomínající pruhované košile bankéřů, jen místo proužků je zdobily kousky nastříhané stuhy a místo jednoho límečku hned čtyři. Čím však návrháři brali dech a rozšiřovali zorničky, bylo finálové defilé naprosto surreálných svatebních šatů. Zvláště majestátní, sněhově bílá róba, jež přehlídku uzavírala, nenechala nikoho tápat, co Viktor a Rolf míní tím, když říkají: „Móda je pro nás lékem na realitu.“

Video z přehlídky sledujte zde.

Givenchy

Italský rodák Riccardo Tisci vypustil na jarní kolekci Givenchy smečku leopardů, kteří se roztáhli po vrstvených šifonových maxisukních, rozevlátých kalhotách, poloprůhledných topech s ledabyle spadanými ramínky i kabátech a bundičkách bez rukávů. Stejně jako v předchozích sezonách ani letos návrhář nezapřel svou slabost pro ponurý goth styl, který převzal opratě přehlídky už v samém jejím úvodu, kdy se prostorem neslo hororové skřípání.

Jarní móda podle Givenchy je černá, přísná, triumfální, s lehkou příchutí fetiše a punku, kterou černočerným modelům dodávají dekorativní zipy a řemínky. Riccardovi se přesto podařilo změkčit dámskou siluetu rafinovanou hrou s průhlednými vrstvami a zjemnit nekompromisní vzhled svých modelů. Jinými slovy představil svou vizi dekadence 21. století, ovšem tak, aby stále slušela.

Video z přehlídky sledujte zde.