Temná nacistická minulost módního domu Dior

Díky neurvalému chování bývalého kreativního ředitele francouzské značky Dior, který pod vlivem (bůh ví čeho) v Pařížské židovské čtvrti vykřikoval antisemitské urážky a veřejně se vyznal ze své lásky k Hitlerovi, se média začala zajímat o minulost samotného Maison Dior. A ta není moc pěkná.
Je známé, že ještě předtím, než si Christian Dior mohl dovolit založit vlastní oděvní značku, šil v roce 1942 své unikátní modely pro manželky nacistických pohlavárů. To samo o sobě není extrémní skandál. Řekněme, že prostě šel s dobou... Děsivé je ale video z roku 1963, na němž je zachycená Diorova neteř, která si za velkých protestů bere tehdy nejslavnějšího nacistu Velké Británie Colina Jordana. Když vcházejí na úřad říct si své ano, jeho vyznavači hajlují, zatímco britská policie musí snoubence chránit, aby nebyli veřejně zlynčováni lidmi, kteří mají ještě v živé paměti krutou válku a bombardování Londýna. A pokud si říkáte, že návrhářova neteř se prostě jen zamilovala do špatného muže a Hitlerovo učení s ním nesdílela, mýlíte se. „Vše, co od života chci, je přivést na svět spoustu malých nacistů,“ nechala se po obřadu slyšet šťastná novomanželka.

Konec značky Dior?

Ač to nejdřív vypadalo, že ze skandálu se nevyhrabe pouze John Galliano a slavné jméno Dior zůstane netknuté, opak se stává pravdou. Co myslíte? Ovlivní celá kauza váš pohled na modely, které dům za šedesát let existence vyslal na molo, nebo móda nemá nic společného s názory svých tvůrců?