Tři tygři pro Louise Vuittona

Marc Jacobs se tentokrát pustil po vlně retra, jenže oproti ostatním, kteří hledali inspiraci na přelomu padesátých a šedesátých let, listoval v knihách o historii oblékání až do první dekády minulého století - do Art Deca, Secese a orientalismu.

„V podstatě jsem chtěl, aby v mé kolekci nebylo nic přirozeného,“ smál se před svou přehlídkou návrhář. „Chtěl jsem, aby všechno bylo naprosto stylizované."
A jak už je u Marca zvykem, na co sáhne, to se povede, a rozhodně při tom nešetří prostředky.

Na přehlídkovém mole uvítali diváky tři tygři. Ti měli za úkol navodit atmosféru dálného Orientu, Malajsie a střední Afriky. Pak byly mezi uchvácené hosty vpuštěny modelky — v šatech s velmi jednoduchou siluetou, s orientálními detaily a květinami.

Stejně jako valná část návrhářů vidí i Jacobs jarní a letní sezónu ve velmi výrazných a optimistických barvách — v ostře fuchsiové, kobaltově modré, žluté a fialové. V kombinaci těchto barev se nenechá svazovat žádnými pravidly, odvážně je klade jednu vedle druhé a směle přidává flitrové výšivky žiraf, zeber a tygrů.

Experimentuje-li v barevnosti, v materiálech sází na jistotu a sukně ve tříčtvrteční délce obléká do hedvábného taftu, overaly do transparentního šifonu a kostýmy s výraznými detaily kapes do hedvábného saténu.

Kolekce je na první pohled hodně divoká. Marc Jacobs je v každém případě miláčkem módního publika, takže v letní sezoně určitě nezapadne.