Vaření na víkend: Marinované houby podle Černá jak noc
Jsou skvělé do salátu, k bramborám i rýži, do asijské polévky, anebo jen tak s chlebem. Můžete použít české žampiony, portobello či shiitake.
Text: Lenka Skarupová

hjhhj

Ingredience: 

  • Shiitake
  • Portobello žampiony

Marináda: 

  • 3 stroužky česneku (prolisovaného)
  • 2 lžíce balsamico octa
  • 1 lžička olivového oleje
  • ¾ lžičky mleté uzené papriky
  • 2 lžičky sójové omáčky (nebo tamari)
  • 2 lžičky šťávy z citrónu
  • 1 lžíce bílého vína, nebo vinného octa
  • špetku soli a mletého pepře

gsg

Postup: 

  • V hlubší míse smíchejte veškeré ingredience na marinádu a naložte v ní houby shiitake a portobello na 15 minut. 
  • Poté rozehřejte troubu na 205 ° a nachystejte si hlubší menší pekáč, nebo plech. 
  • Houby pečte asi 20 minut. Po upečení by měli jít snadno nožem nakrájet. 
  • Servírovat je můžete s krémovou omáčkou z kešu, vody a lahůdkového droždí, nebo jako já, se salátem. 

 

Tip na salát: Uvařená quinoa, listy kadeřávku, olivový olej, šťáva z citrónu, sůl, pepř a čerstvé plody physalis a para ořechy.

dssg

Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz