Vaření na víkend podle Černá jak noc: Mrkvovo-batátový krém s pomeranči a zázvorem
Pokud vás zastihlo jarní nachlazení, nebo jen hledáte rychlý recept na víkend, určitě vyzkoušejte tuto úžasnou krémovou polévku. Je hotová během chvíle a díky pečení mají mrkev i batáty krásně oříškovou chuť.
Text: Lenka Skarupová

jgvjv

Ingredience:

  • 8 středních mrkví + malé na ozdobu
  • 1 batáta
  • 2 pomeranče
  • šťáva z půlky citronu
  • malý kousek zázvoru
  • jedna cibule
  • 1 l vody / zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • kurkuma
  • olivový olej
  • hrst kešu na ozdobu
  • koriandr, nebo jiné bylinky

jvjvjvjv

Postup: 

  • Očistíme mrkev a batáty a dáme je péct na 30 minut do trouby rozpálené na 200°.
  • Mezitím si připravíme kešu oříšky. Opražíme je krátce na kapce olivového oleje se solí, pepřem a kurkumou. Necháme zchladnout. 
  • Až bude zelenina upečená, rozpalte si v hrnci olivový olej. Nakrájejte nadrobno cibuli a opečte ji dozlatova. Přidejte upečenou zeleninu a jemně ji orestujte. Nakonec vše zalijte vodou, nebo zeleninovým vývarem. 
  • Přidejte nastrouhaný zázvor, šťávu z pomerančů, citronu, kurkumu, sůl, pepř a krátce povařte. 
  • Polévku podávejte ozdobenou nasekaným koriandrem, kešu oříšky a nakonec můžete přidat rostlinnou smetanu. 

jhvjvhvhjhv

Další recepty a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz a na @cernajaknoc.