Včera proběhlo udílení Brit Awards 2011 – ve velkém stylu

V Londýně proběhlo předávání nejprestižnějších britských hudebních cen. Živě vystoupila Rihanna, která na pódiu předvedla tři písničky i modely, nebo znovuzrození Take That v obležení těžkooděnců (kteří vzápětí odění odhodili). Pompézní událost si nemohli nechat ujít umělci z celé Británie i zbytku světa. Kdo si domů odnesl stylovou sošku od Vivienne Westwood a co měl při tom na sobě?
Kapelou roku se podle očekávání stali Take That, v jejichž návrat doufala velká část světa pěkných pár let. Touhy byly naplněny a hned zpečetěny významným oceněním. Konečně. Za odměnu předvedla pánská formace na pódiu takovou show, že jim většina mladých zpěváků nesahala ani po paty (natož kotníky).
Jednu z nejvýznamnějších cen získala folkrocková kapela Mumford & Sons – Album roku, konkrétně za Sigh No More. V našich končinách poměrně neznámá kapela, kterou bychom po letošku evidentně měli vzít na vědomí. Jejich originální folkový zvuk a hlavně hlas frontmana si pozornost určitě zaslouží. Přesvědčte se sami.
Objevem roku se stal velice úspěšný, teprve dvaadvacetiletý umělec Tinie Tempah, který v průběhu posledních dvanácti měsíců lámal rekordy napříč všemi světovými hitparádami. Kromě ceny za objev získal také tu za singl roku. A zaslouženě – Pass Out totiž znají i ti nejzarytější odpůrci rapové muziky.
V rámci Brit Awards jsou oceňováni kromě britských také i světoví umělci. Letošním objevem roku v mezinárodním měřítku se stal mladičký Justin Bieber, sošky pro nejlepší mezinárodní umělce získali Rihanna a Cee Lo Green. Cenu pro mezinárodní kapelu a za mezinárodní album roku získala americko-kanadská Arcade Fire, která tak zopakovala úspěch z Grammy, kdy také dostala cenu za nejlepší album. Cena kritiků putovala k Jessie J, která momentálně okupuje naše hitparády s výbornou písničkou Price Tag. Britským sólovým umělcem se stal Plan B, jenž na předávání vystoupil také živě. Soška pro nejlepší britskou umělkyni putovala k Lauře Marling.

Co se oblečení týče, letošní Brit Awards se vyznačovaly četnými módními úlety. Některé modely se povedly, některé méně. Všechny ale stojí za vidění. Najdete je v galerii – posuďte sami.

Take That živě na Brit Awards 2011

Rihanna živě na Brit Awards 2011

Tinie Tempah & Ellie Goulding živě na Brit Awards 2011

Mumford & Sons

Jessie J