Velký knižní čtvrtek je tu! Na co se těšte nejvíc?

Jeannette Walls SKLENĚNÝ ZÁMEK Síla lásky. To je bez přehánění a výsměchu leitmotiv jednoho z nejkrásnějších memoárů, které kdy svět literatury spatřil. Divoká 60. léta, ještě svobodná Amerika, čtyři sourozenci a rodiče, kteří se víc starají o sebe než o ně. Matka malířka, otec alkoholik a pedagog. Děti často nemají co do pusy a musí se postarat samy o sebe, když toho nejsou schopni jejich rodiče. Ale láska nakonec všechno překoná...

zamek d89b0

 

Lenka Horňáková-Civade MARIE A MAGDALÉNY Tato kniha je zajímavá i jinak než tím, co si v ní přečtete. Napsala ji Češka, jež se odstěhovala na jih Francie, pak vystudovala Sorbonnu, stala se úspěšnou malířkou a její akvarely a olejomalby najdete zastoupeny v galeriích celého světa. Napsala jí francouzsky, i když její téma je vlastně ryze české. Magdaléna zažila nacistickou okupaci, Libuše kolektivizaci a Eva normalizaci; nyní nám postupně budou vyprávět své životní příběhy a jejich osudová zastavení. 

Marie a Magdaleny c1ee7

 

Mariusz Surosz ACH, TY ČEŠKY! Polský novinář, který miluje Česko a nejmenuje se Szczygiel, napsal po úspěšných Pepících knihu o osmi Češkách z minulosti i naší současnosti, známých všem, nebo jen svým blízkým. Prostřednictvím příběhů Věry Čáslavské, Adiny Mandlové a dalších žen dostáváme velmi zajímavý a neotřelý pohled nejen na české ženy, ale i na celý náš národ. Jací jsme Češi podle Surosze? Možná budete koukat...

Ach ty cesky web 2fd42

 

Jessie Burton MÚZA V hlavních rolích Anglie 60. let a Španělsko o tři dekády dříve. A čeho? Epického příběhu o Odelle, která se v jedné londýnské galerii, nejprve pracovně, setkává s obrazem, který pro ni postupně začíná znamenat čím dál víc. Mnohem víc, než by sama chtěla. Máte-li rádi epické příběhy plné dobrodružství, lásek, nenávistí i nečekaných zvratů, potom je Múza přesně pro vás. Nečetli jste náhodou už autorčin debut Miniaturista, které se po celém světě prodaly miliony? Tak Múza se vám líbit minimálně stejně. 

muza 38ed7

 

Alison Anderson LETNÍ HOST Je léto 1888 a ruský spisovatel Anton Pavlovič Čechov se setkává se slepou lékařkou Zinaidou. Její deník je pak nalezen o století později a nakladatelka Káťa se z něho dozví o skutečnosti, že toho léta Čechov napsal svůj jediný román. Kde jen může být nyní? Máte-li rádi záhady, zvláště ty literární, do Letního hosta se zamilujete již po pár úvodních stránkách. A neodmilujete se ani po přečtení té poslední. 

Letní host 69e47

Vše o ostatních bestsellerech Velkého knižního čtvrtku najde na www.velkykniznictvrtek.cz 

Objednat si je pak můžete na www.kosmas.cz