Víkendové vaření: Falafel podle Černá jak noc
Přiznám se, že jsem dlouho kupovala směs na falafel, kterou jenom rozmícháte v horké vodě a vytvarujete z ní kuličky. Po návštěvě pražského podniku Paprika mi to však nedalo a musela jsem vytvořit recept vlastní. Překvapivě vůbec není těžký na přípravu, vše se jen rozmixuje a díky správné metodě máčení cizrny ani nemusíte používat tu z plechovky.
Text: Lenka Skarupová

jkbkjb

Na 24 kusů (pro 4-6 osob) budete potřebovat:

  • 1 a ½ hrnku suché cizrny
  • ½ hrnku nakrájené petržele
  • ½ hrnku nakrájené žluté cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 2 lžíce mouky (například cizrnové) nebo pomletých vloček (pokud použijete bezlepkové, je celý recept kompletně bezlepkový)
  • 1 a ½ lžíce soli (+ na dochucení)
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 3 snítky čerstvého koriandru
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 špetka kajenského pepře
  • olivový (nebo jiný rostlinný) olej na smažení

jhbjbjh

  • Promyjte neuvařenou cizrnu a dejte ji do středního hrnce asi s dvojnásobným množstvím vody. Přiveďte ji k varu na 1 minutu a poté ji zakryjte pokličkou a nechte hodinu dojít. 
  • Mezitím si nadrobno ve food procesoru zpracujte petržel, cibuli a oloupané stroužky česneku.
  • Jakmile je cizrna hotová, slejte z ní vodu, kterou můžete později použít jako náhradu bílků v jiných pokrmech. (inspiraci čerpejte třeba od mé kamarádky @jarmila_sweet)
  • Do food procesoru přidejte ovesné vločky, sůl, kmín, koriandr a kajenský pepř. Zpracujte do hladké směsi tak, že postupně budete při mixování seškrabovat směs ze stěny nádoby. Celý proces může trvat asi 5 minut. Až docílíte jemné pasty, máte hotovo. 
  • Podle chuti přidejte sůl, či pepř a dejte směs na hodinu do lednice. 
  • Jakmile je směs na falafel vychlazená, vyndejte ji z lednice. Polévkovou lžící tvořte falafelové koule, které nakonec rozplácněte dlaní do tvaru „karbanátku“. Na jednu použijte 1 a ½ lžíce ze směsi. Pokud by směs byla málo lepivá, přidejte trošku vloček, pokud bude suchá, přidejte vodu z cizrny. 
  • Jakmile máte připravené falafely, rozehřejte olej v hlubší pánvi na střední plamen. Po rozehřátí pánve (1 minutu) opečte falafely z každé strany asi 2-3 minuty. Falafely rozprostřete rovnoměrně na pánvi v oleji tak, aby se pořádně propekly. Jakmile jsou z obou stran opečeny do zlatova, vyndejte je na talíř s ubrouskem, aby se vsákl přebytečný olej.
  • Falafel můžete péct i v troubě, ale mám ozkoušeno, že není tak šťavnatý. 
  • Falafel podávejte s pitou, humusem, salátem, tahini, nebo jiným dresingem. Chutná výborně studený i teplý!

jhvjhvv,v

Víc receptů a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.