Vintage sluneční brýle: Proč je nosit a kde je sehnat

O celebritami milovaných vintage brýlích šéfredaktorka amerického Vogue Anna Wintour řekla, že kromě praktického účelu poslouží skvěle i jako ochranná bariéra, kterou neprostoupí ani ty nejzávistivější pohledy.

Za vintage jsou považovány ty modely brýlí, jejichž výroba již byla ukončena. Je tak samozřejmé, že cena za model se odvíjí hned od několika faktorů. Tím prvním je, pod jakou značkou byly brýle vyrobeny, druhým pak počet stejných vyrobených modelů, třetím stáří modelu a tím posledním jejich zachovalost.

Většina brýlí, které jsou dnes běžně dostupné v různých obchodních řetězcích, jsou inspirovány modely z šedesátých až devadesátých let. Tím nejvěrnějším příkladem je model Wayfarer, který byl slavný už v 60. letech a zahrál si ve filmu Snídaně u Tiffanyho. Ke konci 80. let však ztratily tyto brýle svůj půvab. Lesk zašlé slávy tohoto modelu se navrátil v poslední době, kdy se jeho design stal snad nejoblíbenějším a nejžádanějším po celém světě.

Dalším příkladem jsou světoznámé pilotky Ray-Ban, které byly až do 80. let používány pouze příslušníky americké armády. Během krátké doby se dostaly do rukou široké veřejnosti, brzy se ale většina módních znalců shodla na tom, že tomuto designu již odzvonilo. Mýlili se. Dnes existuje nespočetně mnoho variací na tvar pilotek a nosí je nejznámější celebrity.

Je řada možností, jak vintage sluneční brýle získat. Ve velkých módních metropolích najdete spoustu obchodů, které se na prodej těchto brýlí specializují. V Praze žádný takový obchod neexistuje. Naše možnosti pro nákup autentických vintage brýlí jsou tak zúženy na vyhledávání na internetu. Dejte ale pozor na podvrhy, je lepší každou koupi konzultovat s odborníkem.

Lady Gaga prohlásila: „Sháněla jsem brýle v New Yorku, Londýně i Paříži a zjistila jsem, že nejlepší výběr mají tady v Los Angeles.“ Aby také ne! Do tamního obchodu Jack’s Eyewear, který má v nabídce více než 20 000 párů slunečních brýlí, chodí nakupovat ty nejznámější světové celebrity jako Angelina Jolie, Paris Hilton, Gwen Stefani, Tom Cruise, Nicole Richie, Brad Pitt nebo sestry Olsenovy. E-shop obchodu je stále ve výstavbě.

Ale nemusíte zoufat – připojujeme několik odkazů na stránky, kde si jistě vyberete.

Weby specializující se na prodej nenošených vintage slunečních brýlí:

http://www.solakzade.net/
http://www.vintage-sunglasses-shop.com/

Italský nadšenec prodávající autentické vintage modely:

http://celebritystylevintagesunglasses.blogspot.com/

Nakupování slunečních brýlí s Lady Gaga:

http://www.youtube.com/watch?v=lkkSVP00qyY