Z první řady: včera, dnes a zítra u Louise Vuittona

Kdyby se neohrožená dobyvatelka Daenerys Targeryen ze Hry o trůny poohlížela po tašce, do níž by si mohla na cestách ukládat náhradní sponky do vlasů a srolovaný pergamen se jmény nepřátel, u Louise Vuittona by našla jasného favorita: kabelku s monogramem ve tvaru dračího vejce. Na přehlídce, která zakončovala pařížský týden módy, by si vysněnou tašku vybraly i jiné mocné ženy – pro Leeloo z Pátého elementu je jako stvořená retrofuturistcká krychle v odstínech oranžové a všechny dámy schopné dávat tvar svým snům si zase zamilují černou geometrickou kabelku připomínající vřeténko ze sci-fi filmu Počátek.  

„Už mnohokrát mi bylo řečeno, že mé oděvy dávají ženám sílu. Měl jsem proto chuť tu tendenci ještě prohloubit a dát téhle své posedlosti prostor,“ řekl po přehlídce šéf dámské kolekce LV Nicolas Ghesquière, když si po bouřlivém potlesku a trpělivém usmívání se před desítkami fotografů povídal s novináři. „Při tvoření kolekce jsem si dal jedinou podmínku: každý detai, i ten sebedrobnější, musí podtrhovat sílu své nositelky. Ptal jsem se sám sebe: co kdyby oděv mohl vážně dávat moc?”  

V průhledném tunelu z plexiskel, který se jako zářivý had vinul dvorem Louvru, sebevědomě defilovaly modelky v krátkých hedvábných šatech se vzorem robotů a vzdouvajícími se rukávy, připomínajícími mohutné chrániče z počítačových her. Přehlídce však nevládly signální barvy vyvolávající pocit postapokalyptického ohrožení, ale vlídná kombinace růžové, modré a žluté. V téhle utopii ženy nepřevzaly moc nad světem krvavou revolucí, ale silou zdravé intuice a citu pro harmonii. 

Ghesquière prolnul optimistickou retro iluzi s vizí ještě optimističtějšího zítřka: některé modely vypadaly jako z alternativních 80. let, v nichž vesmírné kormidelnice pořádaly přes den na svých mezihvězdných korábech jednání o osudu planet a večer odvázané večírky. „V módě znamená budoucnost vždycky přítomnost. Při navrhování musíte promítnout svou vizi přítomnosti do budoucnosti a doufat, že se přítomností skutečně stane,“ vysvětlil Ghesquière a přiblížil tím nejistotu všech návrhářů, aby jejich zbožná přání, vyslaná na molo v září, odpovídala převládající náladě o půl roku později.  

Ani tentokrát nezapomněla přehlídka Louis Vuitton obligátně zdůraznit, že její kořeny vyrůstají z touhy po cestování – a tentokrát vybavila ženu fantastickými zavazadly, jež ji mají provázet na vlastní dobrodružné cestě ke hvězdám. 

{YouTube}e6hMvu_g05E{/YouTube}

Zobrazit příspěvek na Instagramu