Začal filmový festival v Cannes a zahájil ho film s Penelope Cruz a Javierem Bardemem

Festival v Cannes letos zahájil španělský film od israelského režiséra Asghara Farhadiho, hlavní role ztvárnili naši velcí oblíbenci Javier Bardem a Penélope Cruz. Ti dva se spolu setkali již několikrát jako milenci ve filmu Šunka, šunka a nebo jako manželé toužící po sexuálním dobrodružství v Allenově Vicky, Christina Barcelona. 

Film s anglickým názvem Everybody Knows je drama o shledání bývalých milenců. Laura se vrací z Argentiny do Španělska se svými dětmi, kam přijíždí na rodinnou svatbu a manžel Alejandro (Ricardo Darín) zůstává doma, poněvadž musí pracovat. Laura se setkává se svým bývalým přítelem Pacem (Javier Bardem) a po prvních nesmělých polibcích a objetí zjišťují, že stará láska nerezaví. Chemie jak má být. Paco ke všemu v sepraných džínách s třídenním strništěm vypadá jako bohém, kterému jen tak nějaká neodolá. Ani Penelope.

Aby té romantiky nebylo moc, Lauře se ztratí dcera a začíná pořádně španělské drama. Zápletka, únos, novinové ústřišky a uplakaná Penélope. 

Galerie ze zahajovacího červeného koberce v Cannes

Předsedkyně festivalové poroty herečka Cate Blanchett se během zahajovací tiskovky letošního festivalu rozpovídala o nedostatku žen na režisérkých křeslech. "V soutěži je několik režisérek. Ale nejsou tam proto, že jsou ženy, ale proto, že natočily kvalitní soutěžní snímky." 

V porotě pak vedle Cate letos sedí i další ženy: herečky Kristen Stewart, Léa Seydoux, režisérka Ava Du Vernay a hudební umělkyně z Burundy Khadja Nin. 

Hlavní soutěž se skládá z 21 filmů, které se budou ucházet o hlavní cenu – Zlatou palmu. Dodnes je jedinou režisérkou, která tuhle sošku získala, Australanka Jane Campion.