Život v obrazech

Šla jsem po lesní pěšině, koukala v mobilu na fotky na Instagramu – oblečení, lidi před zrcadlem, moře, jídlo, prostě jako vždycky. A najednou jsem se bouchla do hlavy o závoru, která byla v cestě.“ Zní to komicky, a pomineme-li tu bouli na čele jedné z redaktorek ELLE, je to vlastně veselá historka.

Ale je stejně dobře možné, že tahle drobná nehoda ukazuje ještě na něco jiného. Podle výzkumu, jehož výsledky před časem zveřejnil Seznam.cz, se téměř pětina českých majitelek a majitelů smartphonů připojuje na internet už ráno v posteli. Instagram u nás podle aktuálního odhadu používá už okolo dvaceti tisíc lidí. A jejich počet se v dohledné době určitě nepřestane zvyšovat. Máme co do činění pouze s módní hračkou, nebo je na uhranutí záplavou tónovaných fotografií něco víc?

VSTÁVAT A SLEDOVAT
„Instagram otevírám poprvé po probuzení ještě v posteli a naposledy přes usnutím zase v posteli,“ přiznává s úsměvem devětadvacetiletá PR manažerka Míša. V čem spočívá přitažlivost sledování obrazových zpráv o světě ještě před snídaní, je celkem jasné. „Na rozdíl od jiných sociálních sítí je Instagram pozitivní a plný hezkých fotek, takže po ránu ideální start,“ vysvětluje Míša.

Jaký je podle redakce TOP 20 instagramů módního světa?

Její postoj a chování nejsou, zdá se, nijak výjimečné. Stejný zvyk, tedy vstávat a uléhat s Instagramem, popsalo ještě několik dalších žen, které ELLE oslovila. A podobně jako Míša i novinářka Patricia říká: „Je to relax, na rozdíl od Facebooku, kam mi chodí pracovní vzkazy a dotazy a který často funguje místo e-mailu.

Psycholožka Sarah Gervais například hovoří o tom, že zatímco tradiční média nám dlouhá léta předkládají nereálné a přehnaně retušované obrazy lidských těl, které pak dále přebírá reklama, sociální sítě konečně vracejí moc na stranu běžných lidí. „Přestože k přesnému určení toho, jakým konkrétním způsobem Instagram ovlivňuje naši představu o ženském a mužském těle, je zapotřebí ještě dalšího bádání, domnívám se, že nám nabízí možnost odporu vůči dokonalým obrazům, se kterými se denně setkáváme,“ tvrdí dr. Sarah Gervais. „Místo toho, abychom byli bombardováni těmito výtvory v populárních časopisech, televizi nebo na webu, které jen dále živí naši vlastní nespokojenost, máme nyní možnost procházet si Instagram a sledovat obrázky skutečných lidí, a navíc nádherně rozmanitých. Těla různých tvarů a rozměrů, různé tóny a barvy pleti, obličeje, na kterých není vždy napevno vyražený úsměv.“ A dodává, že přestože podle jejího mínění v západních médiích stále ještě převládají snímky bezchybných idolů, nedokonalí hrdinové a hrdinky všedního dne, kteří si k nám pomalu nacházejí cestu skrze proud instagramových fotografií, jsou mnohem zajímavější. A o nic méně krásní a krásné.

Přečtěte si celý článek v zářijové ELLE, kterou stále ještě najdete na stáncích.