Změňte 5 věcí a zhubnete

Hlídáte si, co, kdy a kolik jíte, pravidelně sportujete a vaše váha stejně nejde dolů? Možná máte jisté návyky, které jsou zrovna při hubnutí kontraproduktivní. A co víc, přibíráte po nich, aniž byste tušila, že něco děláte špatně.

1. Vždy jíte „low fat“ potraviny

Tuk a množství kalorií v jednotlivých potravinách nevypovídá vždy jednoznačně o tom, jestli po nich zhubnete, nebo naopak ztloustnete. I když jsou označené jako nízkotučné, mohou obsahovat velké množství cukru, který tělo rychle tráví. To způsobí, že vám prudce stoupne hladina cukru v krvi a následně rychle klesne - a vás rázem popadne nezvladatelný nával hladu. Potraviny, které tělo tráví pomaleji, stimulují spalování tuků, což logicky podpoří hubnutí.

2. Jste líná si jídlo naservírovat na talíř

Sáhnete při sledování Netflixu automaticky po nějakém jídle nebo pochutině? A většinou se ani neobtěžujete si sýr, oříšky nebo šunku dát na talíř a jíte to přímo z originálního balení? I kvůli této pohodlnosti můžete tloustnout. Při sledování vašeho oblíbeného seriálu totiž ani nevnímáte, kolik toho sníte a saháte do balíčku tak dlouho, dokud není prázdný. Pokud si ovšem předem určené množství jídla naservírujete na talíř, budete přesně vědět, jaké množství jste snědla a nemůže se vám stát, že se zbytečně nacpete. 

3. Nahrazujete cukr umělými sladidly

Sladíte umělými sladidly místo cukrem? Možná nevíte, že po umělých sladidlech je mnohem větší pravděpodobnost, že ztloustnete. A to proto, že jsou až 300x sladší než přírodní cukr. Mozek si na tuto sladkou chuť brzy zvykne a začne ji vyžadovat ve stále větším množství. Studie dokazují, že když pijete denně dva light nápoje, zvyšuje se riziko obezity až o 33%. Zkuste (nejprve aspoň na čas) úplně vypustit umělá sladilda a rafinovaný cukr. Uvidíte, že nakonec sladkou chuť objevíte i v její přírodní podobě - např. v ovoci a v zelenině.

4. Vynecháváte jídla

Mnoho lidí si stále myslí, že příjem kalorií a přibírání na váze spolu souvisí. Přitom jde mnohem více o druh potravin, které jíte a nikoli primárně o to, jak jsou kalorické. Pokud si tedy myslíte, že když vynecháte snídani nebo oběd, tak zhubnete, jste na omylu: Při nižším příjmu kalorií se trávení a metabolismus zpomalují, tělo se přepíná na “šetřící” režim a ukládá tukové zásoby, místo aby je začalo pálit. Studie dokládají, že lidé, kteří nesnídají, patří často k těm s nadváhou. Hladina jejich krevního cukru je nekonzistentní, což vede k přibírání.

5. Nepijete dost vody

Ve skutečnosti je většina lidí neustále mírně dehydrovaná. Typickými příznaky jsou bolesti hlavy, únava a také návaly hladu. Lidské tělo tvoří z většiny voda a každý proces, který se v něm odehrává, předpokládá dostatek vody, aby proběhl správně. Stává se vám často, že stojíte před otevřenou lednicí, něco byste snědla, ale nevíte přesně co? Důvodem může být dehydratace - a mozek zaměnil hlad s žízní. Když se příště ocitnete v této situaci, vypijte sklenici vody, počkejte 5 minut a uvidíte, že bude po hladu!