Znáte příběhy nejúspěšnějších českých podnikatelek?

Ženy jsou čím dál odvážnější a nebojí se podnikat

Muži mají v poslední době co dělat, aby ženám stačili. Podle sdružení Gender Studies je v České republice dokonce víc podnikatelek, než je v EU zvykem. Dobrá zpráva, že? Nejvíc žen se vrhlo na podnikání mezi rokem 2008–2011, ale stále jich přibývá. Pokud snad samy přemýšlíte na tím, že chcete rozjet svůj vlastní byznys, směle do toho. A jaké jsou nejčastější důvody, kvůli kterým ženy začínají podnikat? Asi vás to nepřekvapí. Buď nejsou spokojené ve svém současném zaměstnání nebo seberou odvahu na rodičovské dovolené. Během toho, co se ženy starají o děti, totiž nejčastěji narazí na díru na trhu, kterou se odvážně rozhodnou využít ve svůj prospěch. A většinou trefí hřebíček na hlavičku. Znáte tyto české značky a jejich zakladatelky?

CLICHÉ SHOES: Boty, které vám padnou

Určitě znáte značku CLICHÉ SHOES od Lindy Vaňkové. Linda hledala boty, které by byly zajímavé, elegantní a zároveň pohodlné a v nadměrné velikosti. Nechtěla slevit z kvality, a protože u nás žádné takové boty nenašla, rozhodla se, že je jednoduše začne dovážet sama. A tak se na český trh dostaly boty ze Španělska, Portugalska, Brazílie, Německa nebo Dánska. Některé kusy jsou ušité speciálně pro CLICHÉ SHOES, takže se nemusíte bát, že na každém kroku potkáte ženu se stejnými botami. Jestli máte problém sehnat boty ve své velikosti, pak zabrouzdejte do CLICHÉ SHOES. Určitě si vyberete.

KAMA: Začalo to dětskými čepicemi s norským vzorem

Téměř všechny úspěšné produkty nebo služby pro děti vznikly proto, že si matky na rodičovské uvědomily, co jim na trhu chybí a neváhaly s tím něco udělat. Jednou takovou byla i Mahulena Pertlová, která už v roce 1988 začala z nudy doma plést čepice s norským vzorem. Dnes je její společnost KAMA velmi úspěšná a exportuje do 23 zemí světa. Mezitím ovšem rozšířila svůj repertoár o módu pro ženy i muže, stále si drží vysokou kvalitu a výroba probíhá na domácí půdě v Česku.

Co je nejtěžší na začátku podnikání?

Podnikatelky napříč obory se shodují na tom, že nejtěžší je začít. Prvním klíčovým krokem je přechod od OSVČ k založení s. r. o. Aby společnost prosperovala, musí mít podnikatelky skvěle zvládnutý time management a kolem sebe rodinu, která jim bude oporou. Když máte jedno a více dětí, time managementu se ale chtě nechtě stejně naučíte. Hned při zakládání společnosti si ovšem můžete částečně ulevit a to tím, že nebudete obíhat úřady samy. Můžete si buď koupit ready made společnost a přejmenovat jí podle svých představ nebo si nechat založit firmu s. r. o. na klíč. V obou případech ušetříte čas, který můžete věnovat rodině nebo práci. Ale pojďme si představit další příběhy z českého prostředí.

Dadoos: Kožené capáčky pro miminka i dospělé

Podobně jako Mahulena Pertlová na tom byla o téměř třicet let později i Darina Bitmanová, která se rozhodla šít pro miminka kožené boty tzv. capáčky. Všechny výrobky testoval její syn a spokojených zákazníků přibývalo. Dnes má k ruce paní Bitmanová i švadleny a společně neustále sortiment rozšiřují. Dadoos sází především na vysokou kvalitu použitých materiálů a poctivou ruční práci. Firma začala šít také pro dospělé, aby uspokojila novou poptávku po kvalitní kožené obuvi.

Dara bags: Zajímavé kabelky s neotřelými detaily

Také milujete kabelky? Kdo by ne, že? Stejně na tom je i Darina Ermisová, která v roce 2008 založila značku Dara bags. Darina během svého těhotenství navrhla a ušila první kabelku. Postupně začala sortiment rozšiřovat, a tak přibývaly nové střihy a společně s nimi i zaměstnanci. Všechny kabelky jsou originální a v limitovaných edicích. Dnes si od Dara bags pořídíte i peněženku nebo třeba obal na mobil.

Také máte nápad na podnikání, ale stále se do toho bojíte opřít? Snad vás příběhy úspěšných Češek inspirovaly a dodaly vám na odvaze. Nejtěžší je vždycky začít, ale když už se do toho jednou pustíte, nebudete chtít přestat.