ELLE menu: Jídelníčky pro ty, kteří nemůžou žít bez pečiva

Pondělí

Snídaně

Tři plátky rýžových chlebíčků potřete tvarohem smíchaným s bylinkami a česnekem. Ozdobte cherry rajčátky, případně cibulkou.

Svačina

Opražte si na másle směs ořechů (para, kešu), nechte je vystydnout a promažte bazalkovým pestem.

Oběd

  • 100 g rýže
  • 40 g parmazánu
  • 1 žlutá paprika
  • 1 šalotka
  • pepř, sůl, rozmarýn 
  • citronová štáva

Nejprve uvařte rýži, poté ji nechejte restovat na másle. Zvlášť orestujte šalotku a papriku. Jemně prosypte parmazánem, osolte, opepřete a zamíchejte. Zakápněte citronovou štávou s rozmarýnem.

Svačina

Uvařte si hrášek, poté ho rozmačkejte a zasypte vytvořenou jíškou (cibule, hladká mouka, voda). Ze směsi vytvořte placky a dejte péct na 200 °C. Potřete máslem a ozdobte sýrem.

Večeře

  • 200 g lososa
  • 100 g brambor
  • sůl, pepř, rozmarýn
  • med

Brambory uvařte v osolené vodě, lososa dejte na plech, opepřete a osolte. Poté ho posypte drceným rozmarýnem, který se snažte vmáčknout do masa. Rybu položte na plech stranou kůže a dejte péct. Jakmile bude téměř hotová, polijte ji jemně medem, aby maso krásně zkaramelizovalo a vytvořila se křupavá krusta. Brambory posypte bylinkami a podávejte.

Úterý

Snídaně

Připravte si v lívanečníku nebo na pánvi tři sázená vejce, osolte, opepřete a posypte drcenou bazalkou. Jako přílohu zvolte kukuřičné suchary, případně žitný chléb.

Svačina

Udělejte si jednoduché smoothie z čerstvého avokáda, banánu a jahod (postačí 5 jahod, půlka banánu a jedno avokádo). Přidejte mléko, trošku třtinového cukru a rozmixujte.

Oběd

  • 100 g krůtího masa
  • 100 g batátů
  • máslo
  • 40 g dýňových semínek
  • mléko
  • sůl, pepř, rozmarýn

Kuřecí maso předvařte v osolené vodě, poté ho vložte na rozpálenou pánev a orestujte na másle spolu s rozmarýnem. Brambory uvařte a osolte. Poté je spolu se semínky rozmixujte na jemnou kaši.

Svačina

Nastrouhejte si jednu větší mrkev, jemně podlijte smetanou, přidejte oříšky (para, kešu) a rozmixujte. Konzumujte za studena.

Večeře

  • 1 paprika
  • 3 šalotky
  • 5 ks cherry rajčat
  • polovina řapíkatého celeru
  • polovina červené řepy
  • 20 g vlašských ořechů
  • 20 g parmazánu

Veškerou zeleninu jemně orestujte na pánvi spolu s ořechy, jemně podlijte smetanou a nakonec přidejte nastrouhaný sýr. K jemné kaši přikusujte rýžové nebo kukuřičné chleby.

cara
Info ikona

Středa

Snídaně

Ovesnou kaši dochuťte strouhaným kokosem a ovocem. Ideální jsou jahody nebo borůvky, ale pokud zrovna není sezóna, můžete použít banán, pomeranč nebo kiwi.

Svačina

Listový salát omyjte a několik jeho listů potřete tvarohem s bylinkami. Osolte, přidejte drcené oříšky a zabalte. Přikusujte žitný chléb.

Oběd

  • 1 balení mražené kukuřice
  • polovina sladké bílé cibule
  • 1 kapie
  • 2 vejce
  • 4 polévkové lžíce polenty
  • olivový olej
  • sůl

Na kaši:

  • 2 balení mraženého hrášku
  • lžíce másla

Polovinu rozmražené kukuřice rozmixujte a smíchejte s druhou polovinou, přidejte jemně nasekanou cibuli a kapii, dvě vejce, polentu a sůl. Směs na placky nechte proležet, než připravíte hráškovou kaši. Hrášek pět minut povařte v osolené vodě, pak rozmixujte s hrnkem vařící vody, ve které se vařil, a lžící másla. Dochuťte podle potřeby solí a zakryjte v hrnci nejdříve utěrkou a pak pokličkou. Rozpalte pánev a polévkovou lžící na oleji rozprostřete těsto na kukuřičné placky. Opečte po obou stranách a servírujte s kaší a hoblinou másla.

Svačina

Dvě hrsti jahod (nebo jiného ovoce) nasypte do mísy a rozmixujte spolu se smetanou. Přidejte kvalitní třtinový cukr a vanilku, poté zmrazte. Domácí zmrzlinu můžete ozdobit kousky ovoce.

Večeře

  • 100 g listového salátu
  • 50 g dýňových semínek
  • 1 avokádo
  • 1 paprika
  • 2 rajčata
  • lžíce oleje

Listový salát, papriku a avokádo nakrájejte najemno, zasypte semínky. Přidejte rozmačkaná rajčata, zalijte olejem a promíchejte. Přikusujte krekry nebo suchary, můžete si je namáčet i v olivovém oleji.

Čtvrtek

Snídaně

Do bílého jogurtu vmíchejte trochu medu a slunečnicová semínka s jahodami. Dosladit můžete mletou skořicí.

Svačina

Nakrájejte si banán a kiwi, pokapejte medem a vmíchejte kvalitní pistáciovou pomazánku. Nechte deset minut odpočívat v lednici. 

Oběd

  • 1 brokolice
  • 2 vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžička prolisovaného česneku
  • 2 lžičky provensálských bylinek
  • 1 lžička soli (obejdete se ale i bez ní)

Z brokolice odstraňte stonek a listy, rozdělte na menší růžičky. Brokolici dejte vařit na cca 10 minut. Jakmile je brokolice hotová, tak ji rozmačkejte vidličkou, ke směsi přidejte všechny další suroviny a smíchejte. Z těsta vytvarujte menší placky a položte na plech vykládaný pečícím papírem. Pečte v předem vyhřáte troubě na 180 °C asi 20 minut. Podávat můžete s bramborem či bramborovou kaší, ale chutnat budou i samotně.

Svačina

Kefírové mléko smíchejte s mletými ořechy (nejlépe para a makadamové ořechy). Vmíchejte skořici a trochu vanilky. Nápoj můžete popíjet během celého odpoledne.

Večeře

  • 100 g rýže
  • 3 vejce
  • 50 g hrášku
  • 50 g kukuřice
  • 30 g goudy

Rýži a zeleninu uvařte v osolené vodě, poté rýži orestujte na pánvi s olivovým olejem. Postupně přidejte i zeleninu a restujte ještě dalších 5 až 8 minut. V misce rozšlehejte tři vejce a přimíchejte je do směsi. Pár vteřin ještě míchejte a odstavte. Osolte, opepřete a přidejte bylinky.

cara
Info ikona

Pátek

Snídaně

Vaničku tvarohu rozmixujte s čerstvými jahodami a medem. Ozdobte piniovými oříšky, doslaďte medem.

Svačina

Dva krajíčky žitného chleba potřete máslem, přidejte sýr chedar nebo šunku (alespoň 96% masa). Pokud byste měli hlad, dejte si klidně ještě jeden bílý jogurt.

Oběd

  • 80 g žampionů
  • 100 g krůtího masa
  • zelené lusky
  • 1 paprika
  • 1 celer
  • 1 ředkvička
  • 2 stroužky česneku
  • lžička kremžské horčice

Žampiony i maso nakrájejte na menší kousky. Nejprve dejte restovat maso se zeleninou, na druhé pánvi orestujte žampiony. K masu přidejte trošku kremžské hořčice s česnekem, nakonec přimíchejte i žampiony. Nechte vychladnout a ozdobte bylinkami.

Svačina

Dvě hrsti ořechů (para, kešu, vlašské ořechy) zalijte medem a dochuťte šalvějí, citronovým tymiánem nebo skořicí.

Večeře

  • 200 g hrachu nebo čočky
  • 2 vejce
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 50 g slaniny
  • strouhanka
  • sůl, kmín
  • majoránka

Uvařený hrášek prolisujte na kaši, přidejte sůl, koření, mleté brambory, sekanou cibuli zpěněnou na slanině, strouhanku a vše spojte vejcem. Tvořte karbanátky, které máčejte ve vejci a strouhance a restujte. Podávejte s vařenými brambory a zelenými lusky.

Vladimír Koukal
Info ikona

Zdroj: Autorský článek

Předplaťsi & Ušetři

Elle cover
REKLAMA