Co se děje s naším tělem, když jíme moc soli?

 

Sůl nedělá naše jídlo pouze lahodnější, ale je také důležitá pro správnou funkci našeho organismu. Sodík, jedna z jejích klíčových složek, reguluje průtok krve, tlak a pomáhá přenášet zprávy mezi nervy a svalovými vlákny. Chlorid, další chemikálie v kuchyňské soli, podporuje trávení. Naše tělo tuto látku zkrátka potřebuje, ke správné funkci, ale ve velkém množství nám může také značně uškodit.  

Jídla z fast foodů jí obsahují nadměrné množství, protože to podporuje jejich chuť, avšak strava s vysokým obsahem sodíku může mít celkem drastické dopady na naše zdraví, jelikož organismus díky němu zadržuje vodu navíc. To má za následek nežádoucí otoky. Více tekutin v těle, také obecně znamená více krve proudící v těle, což může vést i k vysokému krevnímu tlaku. A samozřejmě je všeobecně známo, že po konzumaci většího množství soli se dostaví žízeň. Nedostatečné následné pití by však mohlo tělo přinutit čerpat vodu z buněk, což by způsobilo dehydrataci. Opačným efektem je pak nadměrné močení - kdo přijímá hodně tekutin, logicky i musí častěji na malou stranu - avšak pokaždé, když k tomu dojde, tělo přichází o vápník, minerál zodpovědný za silné kosti a zuby, takže přílišná a dlouhodobá ztráta vápníků může zhoršit či dokonce vyvolat osteoporózu. 

Co všechno si pamatuje naše svalová paměť?

elle.cz

Ovšem po rozsáhlejším průzkumu narazíme i na efekty přílišné konzumace soli, kterým tak docela ještě nikdo nerozumí. Některé studie naznačují, že její nadbytek způsobuje vředy, infekce a může i urychlit rakovinu žaludku. Nikdo si není zcela jistý proč, ale existuje podezření, že sodík dokáže narušovat sliznici žaludku. Podle některých zdrojů dokáže NaCl narušit i naše kognitivní funkce - ovšem takové studie byly čistě pozorovací, takže vědci nepředpokládají tento efekt.  

Důkazy jsou tedy jasné: příliš mnoho soli může mít vážné, dlouhodobé zdravotní důsledky. I přesto konzumuje mnoho lidí jídla, která dalece překračují denní doporučenou dávku chloridu sodného: 2300 miligramů. To chce změnit například město New York, které rozhodlo již v roce 2014, že restaurace, které podávají pokrmy, jež denní dávku soli překračují, musí taková jídla označovat. 

Velká tuková bitva, kterou můžete vyhrát

elle.cz