Filmy, na které se těšíme do Varů

Až na konce světa
sekce Horizonty, 2018, režie: Guillaume Nicloux

Pokud byste si měli dojít na jediný francouzský film, tak rozhodně na tenhle. Odehrává se v Indočíně v roce 1945 a hlavní roli v něm hraje jeden z nejtalentovanějších francouzských herců současnosti Gaspard Ulliel. Film o válce, o pomstě, ale i o lásce. 

BlacKkKlansman
sekce Horizonty, 2018, režie: Spike Lee

Detektivní komedie, kterou režíroval Spike Lee v hlavních rolích s Johnem Davidem Washingtonem a Adamem Driverem. Film je natočen podle skutečné události: v policejním sboru v Colarado Springs začne pracovat Afroameričan Ron, který se přes telefon infitruje do místního spolku Ku Klux Klanu. Velmi záhy to dotáhne až na šéfa místní buňky, a to díky nastrčenému dvojníkovi, svému židovskému kolegovi Flipovi (Adam Driver)… 

Bohem zapomenuté děti
sekce Lidé odvedle, 1986, režie: Randa Haines

Jeden z nejsilnějších romantických filmů, který získal Oscara. Budete brečet, budete se smát, budete jim závidět a budete chtít alespon na těch 114 minut být jimi. Profesor James (William Hurt) přijíždí učit na školu pro neslyšící. Tady se setkává s krásnou neslyšící Sárou (Marlee Matlin) a jejich střetnutí oba vykolejí z jejich zajetých kolejí. Tenhle film rozhodně stojí za to vidět na velkém filmovém plátně. 
 

Chvilky
sekce Soutěž na východ od Západu, 2018, režie: Beata Parkanová

Proč Chvilky? Protože v nich hrají Jenovéfa Boková a Alena Mihulová. Anežčin život patří celé její rodině, Anežka (Boková) se snaží vyhovět všem a u toho zapomíná sama na sebe. My v redakci na tenhle česko-slovenský film určitě vyrazíme. 

Dívka
sekce Horizonty, 2018, režie: Lukas Dhont

Šestnáctiletá Lara má sen stát se tou nejlepší baletkou a pro to je ochotná obětovat cokoli. Lara studuje, vyrůstá jen s tátou a mladším bratrem. A zároveň v sobě svádí boj, kdy již od dětství ví, že se narodila do špatného těla. Snímek získal na festivalu v Cannes cenu Camera d’Or za nejlepší debut. 

Euforie
sekce Horizonty, 2018, režie: Valeria Golino

Italská herečka Valeria Golino natočila svůj druhý film. Valerii můžete znát nejen z italských a francouzských filmů, slavnou se se stala už díky své roli oscarovém snímku Rain Man (1988), kde hrála partnerku Toma Cruise. Její hořkosladký příběh ze současnosti je sondou do vztahu dvou bratrů, kteří musí přehodnit svoje priority poté, co jim do života zasáhne zpráva o závažné nemoci. 

Flákač
sekce Made in Texas, 1991, režie: Richard Linklater

Naprosto jednoduše. Tenhle film musíme vidět kvůli režisérovi Richardu Linklaterovi. Můžeme si tu společně vyjmenovávat jeho pozdější filmy jako Chlapectví, Před půlnocí, Před soumrakem nebo Před úsvitem a po každém jen uděláme aaaach. Jeho druhý film Flákač, všeobecně považovaný za jedno z určujích amerických děl 90. let, je spjatý s Generací X, která byla až příliš vzdělaná, a proto si nemohla nají adekvátní zaměstnání.

King Skate
sekce Zvláštní uvedení, 2018, režie: Šimon Šafránek

Český celovečerní dokument o prkýnkách. Film je svědectvím o hledání svobody v době komunismu. Jsou zde použity unikátní archivní záběry a tvrdá punková hudba. 

Lucky
sekce Jiný pohled, 2017, režie: John Caroll Lynch

Poslední film herce Harryho Deana Stantona, který minulý rok zemřel. Harry hraje Luckyho, jenž žije v malém ospalém americkém městečku a tváří v tvář vlastní smrtelnosti si uvědomuje, že jsme na tom všichni stejně. 
 

Muž, který zabil Dona Quijota
sekce Horizonty, 2018, režie: Terry Gilliam

Americký řežisér se snažil Dona Quijota natočit už od konce 80. let, ale pokaždé se něco přihodilo. Přírodní katatrofy, umrtí herců, naposledy se snažil uvedení nejnovějšího Gilliamova počinu zablokovat producent Paulo Branco, který tvrdil, že k filmu vlastní práva. Pařížský soud ale na začátku května rozhodl ve prospěch Terryho a s ním je zpět Don Quijot/Javier – Jonathan Pryce a Sancho Panza/Toby – Adam Driver. 

Převýchova Cameron Postové
sekce Horizonty, 2018, režie: Desiree Akhavan

Film získal letošní hlavní cenu poroty na festivalu v Sundance. Opatrovníci mladé Cameron zjistí, že se dívce líbí holky a pošlou ji na převýchovu do instututu pro mladistvé, kde jsou teenageři pomocí víry léčeni z homosexuality. V hlavních rolích Chloë Grace Moretz a Sasha Lane.

Všichni to vědí
sekce Horizonty, 2018, režie: Asghar Farhadi

Na co se těšíme všichni, je Javier a Penelope a jejich čtvrtý společný film Všichni to vědí. Jak to tak vypadá, tenhle film bude letošní MFF v Karlových Varech uzavírat. Naše otázka v redakci je jednoduchá: přijede Javier Bardem na zakončení festivalu?