REKLAMA
REKLAMA

ČTĚTE V ELLE: Monika testuje živou stravu

 

Patřím mezi lidi, kterým je po jídle často těžko. A když v létě Česko sužují tropické teploty, dám vždy přednost ovoci a zelenině. Nikdy jsem však nenašla úpravu, jež by mě dlouhodobě uspokojovala. Proto jsem se rozhodla vyzkoušet raw neboli syrovou stravu, což je de facto odnož vitariánské stravy. Jí se jen ovoce a zelenina, semínka a ořechy, které se mohou tepelně upravovat maximálně do 42 °C . Po překročení této teploty potraviny přicházejí o část blahodárných enzymů a vitaminů, jež jsou pro správné fungování těla nezbytné. „Takové potraviny navíc pro tělo podle jedné teorie představují neznámou látku, následkem čehož v trávicím systému nastává zmnožení bílých krvinek,  které se chystají bojovat s ,nepřítelem‘. Proto jsme po vařeném jídle unavení a je nám těžko. Veškerá energie se soustředí na boj v žaludku,” vysvětluje Miroslava Malaníková, majitelka pražské kavárny MyRaw Café, jež se specializuje na takzvanou živou stravu.

Se svými dvěma dcerami provozuje již šestým rokem kavárnu a výrobnu a pravidelně také přednáší a pořádá kurzy o živé stravě. „Léto je ideálním obdobím, kdy se do raw stravy pustit. Přirozeně totiž konzumujeme větší objem tepelně neupraveného ovoce a zeleniny,” dodává. Podle ní je vhodné začít postupně a vyměnit třeba klasickou polévku za raw a dezert nahradit sladkým ‚nevařeným’ mlsáním. „Tělo i mozek si na tento typ stravy zhruba po 21 dnech vypěstují návyk a budou ho brát jako samozřejmost,” vysvětluje žena, jež díky raw stravě zlepšila imunitní systém celé rodiny. 

 

Moje zkušenost

Abych se v raw stravě co nejvíc zorientovala, vyrazila jsem na kurz do MyRaw Café, kde mi Adéla Malaníková, jež v kavárně připravuje veškeré dobroty, vysvětlila, jak na to. Jelikož se v raw kuchyni hodně mixuje, je dobré opatřit si kvalitní vysokootáčkový mixér, který zpracuje i ořechy a semena a potraviny mixuje hned do několika textur. Dalším pilířem je přísun kvalitního bio ovoce a zeleniny. Společně jsme si uvařily kompletní menu, vhodné pro letní dny.

...

Více se dočtete v srpnovém magazínu ELLE, který je právě na stáncích. 

 

foto: Benedikt Renč, Adriana Fialová,  styling: Lenka Kermes,  make-up: Renata Zelinková (L‘Oréal Paris),  připravila: Monika Marešová

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EBC promo

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA