Recept na dýňovou polévku s chilli

Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť. Pokud ho nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo ořechovým olejem.

Ingredience:

800 g dužiny z dýně, bez semínek, nakrájené na kostičky

2 lžíce másla

1 cibule, jemně nakrájená

2 stroužky česneku, jemně nasekané

1 karotka, nastrouhaná nahrubo

1 lžíce kari koření

1 lžička třtinového cukru

600 ml zeleninového vývaru

220 ml smetany ke šlehání

sůl a mletý pepř na dochucení

hrst opražených dýňových semínek

1 čerstvá chilli paprička, jemně pokrájená

2 lžíce dýňového oleje na zakapání

Příprava

V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.

NĚCO NAVÍC

Dýni můžete předem upéct v troubě – pokapejte ji olejem a před koncem pečení posypte cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháte, dýni rovnou zalijte vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).

Více receptů najdete na www.apetitonline.cz