Recept na lískooříškové bezé s mascarpone

Máte ve svém okolí oslavence? Nelámejte si hlavu tím, co by mu udělalo největší radost. Vymysleli jsme to za vás. Upečte mu tohle skvělé bezé s krémem. Recept jsme našli na blogu Markéty Šimrové.

Ingredience 
Na bezé:
6 bílků
1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
špetka soli
200 g moučkového třtinového cukru
100 g mletých lískových ořechů
150 g kvalitní čokolády

Na krém:
500 g mascarpone
600 ml smetany ke šlehání
50 g nastrouhané kvalitní čokolády

Postup:
Předehřejte si troubu na 140 °C. Připravte si dva plechy vyložené papírem na pečení. Bude potřeba upéct 4 bezé korpusy – pokud máte dostatečně velký plech, můžete péct všechny čtyři současně. Obkreslete si na pečicí papír dva kruhy pomocí přiměřeně velkého talířku (přibližně 20 cm s 2cm rozestupem), to později pomůže při roztírání krému, aby všechny vrstvy byly stejně velké. Pokud se nevejdou dva, šlehejte bílky a ostatní ingredience v polovičním množství na dvě etapy. Sníh by totiž nevydržel, než se upeče první várka.
Ušlehejte bílky se špetkou soli na pevný sníh, postupně přidávejte cukr a pak ještě chvíli šlehejte, aby se dostatečně rozpustil. Opatrně vmíchejte maizenu a mleté ořechy.
Rovnoměrně rozdělte hmotu do čtyř kruhů, lžící nebo stěrkou rozetřete a dejte péct na cca 55 minut. Upečené korpusy potřete čokoládou, kterou jste rozpustili ve vodní lázni. Ze smetany ušlehejte pevnou šlehačku. Mixérem nebo metličkou si našlehejte mascarpone, postupně do něj vmíchejte šlehačku a čokoládu.
A teď už jen naplňte korpusy, na každou vrstvu čtvrtinu náplně. Pokládejte vrstvy na sebe a dozdobte podle fantazie – opraženými ořechy, čokoládou, ovocem…
Podávejte vychlazený a alespoň 2 až 3 hodiny odleželý. Vrstvy se propojí, změknou a nebude problém je úhledně krájet.

Kdo je Markéta Šimrová?
S ELLE začínala jako vizážistka. Ačkoli se sama nerada líčí, pracovala téměř se všemi celebritami a modelkami. Její cit pro malování, líčení a výtvarné umění vůbec můžete posoudit nejen v módních časopisech, ale i na fotografiích k blogu o vaření.

Možná si myslíte, že líčit je práce snů, ale Markétu to odjakživa táhlo do kuchyně. Ráda vařila i v dobách, kdy to nebylo tak in, a tak není divu, že začala o vaření i blogovat. Její kuchyně je nezaměnitelná – je to kosmopolitní kombinace všeho dobrého a zdravého. Jak sama říká, miluje restaurace v New Yorku, a protože tady jí newyorské spojení chutí chybělo, snaží se jej napodobit sama. Markétin blog nás moc baví, proto se s ní na ELLE.cz budete potkávat pravidelně.
Blog Markéty najdete na www.kitchenette.cz

Olajkuj a vyhraj! Sledujte ELLE.cz i na Facebooku. Do 13. srpna tu můžete soutěžit o báječnou řasenku Lancôme Hypnose Star nebo balíček kosmetiky od Biodermy. Jděte na www.facebook.com/ELLE.cz