V hlavní roli: Linda

V hlavní roli: Linda

Na cestě do „módního nebe“ se ale ani ona nevyhla několika módním faux-pas.

Když jsme spolu mluvily naposledy, hýbal světem skandál ohledně modelek, které nesmějí mít BMI menší než 18. Jaká kauza je aktuální teď?
Vojtová Slyšela jsem, že ve Francii zavedli stejná opatření jako ve Španělsku, ale že bych si toho všimla v reálném životě, to se říct nedá. Co se týče kauz, kazašská modelka Ruslana Korshunova, která se objevila na titulce Vogue, skočila v červnu z okna. To byl poslední otřes ve světě módy.

Kritéria krásy v modelingu jsou velmi proměnlivá. Jaký typ je in teď?
Posledních pár měsíců dělají kampaně a velké kšefty starší modelky. Teď byla třeba Linda Evangelista na titulní straně Vogue, Amber Valletta a Eva Herzigová jsou hodně vidět… Ideál krásy, jaký panoval v devadesátých letech, kdy modelky byly opravdu klasicky krásné, se po období looků ‚velká hlava–velké oči–malá pusa‘ zase vrátil.

Existuje v tom nějaká zákonitost?
Všechno se točí pořád dokola. Opakuje se to, co už tady jednou bylo. Dělám přehlídky sedmým rokem, a když jsem začínala, panoval trend klasicky krásných holek. Ty vystřídaly divně vypadající, teď letí zase krásné. Krása je zpátky. Naštěstí.

Kdo je v dnešním světě módy důležitý? Jací lidé to jsou?
Pořád fotograf Steven Maisel. Pokud s ním modelka fotí, znamená to, že bude mít dobrou práci. Když jsem byla na svém první fashion weeku v Miláně, spolupracovala jsem s make-up artistkou Pat McGrath. Ta mi říkala, že za pár měsíců budu takhle sedět ve studiu Stevena Maisela, protože spolu pořád fotí a ona mu dohazuje tipy na nové holky z přehlídek. Samozřejmě měla pravdu.

Jak to, že má Maiselovo slovo takovou váhu?
Ve světě módy je Steven stálicí. Byl na scéně, když se fotily topmodelky, nejdražší a nejlepší kampaně, titulky… A je tam pořád na stejně prestižní pozici. Peter Lindbergh tam byl také, ale už není. Teď fotí speciální projekty pro americký Harper’s Bazaar, už nedělá ty obrovské kampaně. Steven má stále nové klienty. Za ta léta si vybudoval přátelství s Annou Wintour, s italským Vogue, pro který fotí většinu titulek. Má skutečnou váhu.

Kdo další vládne módě?
Určitě Anna Wintour, šéfredaktorka Vogue. A samozřejmě spousta dalších lidí. V modelingu nikdy nevíte, Vojtovákdo je důležitý a kdo vám pomůže se dostat dál…

Neděláte si tedy v byznysu nepřátele?
Určitě ne. Když za mnou nedávno maminka byla na návštěvě v New Yorku a byly jsme na pedikúře, vedle nás seděla stylistka od Diora a já ji nepoznala. Ona hned: „Jéé, ty seš Linda a děláš s náma zítra přehlídku!“ Nikdy nevíte, koho kde potkáte a kdo je čí asistent. Ti jsou také hrozně důležití. Kdybyste na ně byla nepříjemná, poslali by to dál, což by mohlo ohrozit vaši kariéru. Udělala byste si špatné renomé.

Nechystáte se někdy také pustit do navrhování?
Zatím ne. Nemám k tomu vztah. Kdyby mě někdo oslovil, možná bych nastylovala přehlídku. To je ale maximum.

Kdysi jste prohlásila, že kvůli modelingu jste hodně mentálně zestárla. Na kolik se cítíte zkušenostmi a poznáním dnes?
I přesto, že se pohybuju v tak rychlém prostředí, jakým je módní branže, cítím se na svých dvacet tři.

TEXT: ANNA HUBÍNKOVÁ, FOTO: MARCEL GONZALEZ-ORTIZ