Sladké mámení, díl 1.

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách

Sladké mámení

Štve vás nevlídné počasí? Naše nadýchané Čokoládové delikatesy vám určitě zvednou náladu.

Baskický čokoládový dort

BASKICKÝ ČOKOLÁDOVÝ DORT

Na jeden velký dort (12 kusů):
16 sušených švestek
75 ml rumu
3 vejce
270 g cukru
4 lžíce mléka
200 g rozpuštěného másla (a trochu na vymazání formy)
400 g hladké mouky
1½ lžičky prášku do pečiva
75–100 g kakaa

Náplň:
350 ml mléka
2 žloutky
3 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce kukuřičné mouky
1 lžička vanilinového cukru
50 g nasekané čokolády (se 70% obsahem kakaa)

Na ozdobení:
moučkový cukr

Sušené švestky nechte máčet v rumu asi dvě hodiny. Mezitím vymažte dortovou formu (o průměru 20 cm) máslem, její okraj ještě vyložte pečicím papírem (na másle bude lépe držet).

V míse vyšlehejte vejce s cukrem. Přidejte 3 lžíce rumu ze švestek, přilijte mléko a rozpuštěné máslo. Smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a kakao a přidejte vše k ostatním ingrediencím. Poté směs uložte na 30 minut do chladu.

Mezitím předehřejte troubu na 200 °C a připravte si náplň: v misce smíchejte žloutky, cukr, hladkou a kukuřičnou mouku. Ohřejte mléko a za stálého míchání jej přidávejte do směsi. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Poté přisypte vanilinový cukr a nasekanou čokoládu a nechte vychladnout.

Do dortové formy vlijte polovinu těsta, přidejte náplň, posypte nahrubo nakrájenými švestkami, a vše zalijte zbytkem těsta. Pečte ve spodní části trouby 40–45 minut. Zhruba po 25 minutách pečení přikryjte formu alobalem, aby se dort nespálil. Když je hotový, nechte ho vychladnout v pečicí formě a poté ho ozdobte moučkovým cukrem.

ČTĚTE DÁL: ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY S CHILLI PAPRIČOKU