Kefír zažívá svůj boom a má proč

Název kefír, pochází z tureckého slova keyif, což v překladu znamená „dobrý pocit“. Ten opravdu po požití kefírového výrobku budete mít – díky jeho vlivu na zdravé zažívání, zlepšení pleti, kvality vlasů a kostí i udržení postavy. O to vše se postará až 40 různých druhů probiotik a živin, které se ve fermentovaných nápojích nacházejí. Stejně jako mléčné výrobky je i kefír zdrojem vápníku, obsahuje i vitamín B12, hořčík, vitamín K2, biotin i kyselinu listovou. 

Kefír pro všechny případy

Pokud si kefír nezamilujete pro jeho benefity, možná si ho oblíbíte díky jeho multifukčnosti. Jestli jste jako já Vánoce strávili pojídáním všech možných cukrovinek a smažených jídel, kefír vám může pomoct s vaším zažíváním, které po té hromadě jídla asi neskáče radostí. Kefír je velmi univerzální a můžete ho využít do smoothie, zalít jím cereálie nebo domácí granolu nebo ho přidávat do dezertů místo klasických mléčných produktů. Použít se dá i jako základ do polévek namísto zakysané smetany, jogurtu nebo klasické smetany.

Superfoods, adaptogeny: Potřebujeme je v našem jídelníčku?

elle.cz

Není kefír jako kefír

Kefír se tradičně vyrábí z mléka a kefírových zrn. Během 24 hodin se mikroorganismy v kefírových zrnech rozmnoží a vznikne kefír. Takhle jednoduché to je, navíc můžete zrna z kefíru odstranit a znovu použít. Většinou se připravuje kefír z kravského mléka, můžete se však setkat s variantou ovčí, kozí, ale i rostlinnou. V případě rostlinných náhražek se používá kokosové nebo ovesné mléko. Nezapomeňte však, že kefírová zrna se pro mléčné a nemléčné nápoje liší, pokud si přípravu kefíru chcete vyzkoušet doma sami.

Má to své benefity

Boost imunity

Díky obsahu biotinu a kyseliny listové pomáhá tento nápoj nakopnout imunitní systém a chrání buňky našeho těla. Obsahuje také probiotické živé kultury, především Lactobacillus Kefiri, který účinně chrání před nebezpečnými bakteriemi a infekcemi, např. salmonelou nebo e.coli.

Cholesterol

Dalším bojovníkem v kefíru konajícím ve službách našeho zdraví je sacharid kefíran, který má též silné antibakteriální vlastnosti a může pomoci se snížením cholesterolu a krevního tlaku.

Šťastný střevní mikrobiom

Bakterie v našem střevě musí být v rovnováze. Například po užívání antibiotik je doporučována zvýšená konzumace probiotik, a to pro obnovení zdravé střevní mikroflóry. Kefír pomáhá i při problémech s trávením.

Mikrobiom, náš druhý mozek. Jak střeva ovlivňují naše duševní zdraví?

elle.cz

Zdravé kosti

Jako malé děti jsme poslouchali, ať pijeme hodně mléka. Že je v něm obsažen vápník, který je důležitý pro zdraví kostí. To platí i u kefíru, ve kterém se nachází velké množství vápníku a také vitamínu K2, ale i fosfor, hořčík či vitamín D. Dále obsahuje i důležité bioaktivní sloučeniny, které pomáhají tělu, aby se vápník správně absorboval a brzdil degeneraci kostí, která je pro ně přirozená. Zvýšená absorbce vápníku v kostních buňkách má vliv i na zlepšení hustoty kostí, což má napomáhat předcházet zlomeninám.

Zmírnění alergií

Kefír může pomáhat léčit různé záněty přímo u zdroje, a právě alergie nebo astma jsou spojovány se zánětlivými procesy v těle. Proto konzumace probiotických produktů může být formou prevence proti rozvoji takových onemocnění.

Krásně vypadající pokožka

Pokud nejsou bakterie ve střevě v rovnováze, střevo vysílá signály do kůže a narušuje její funkci. Tím může vzniknout akné, vyrážky nebo ekzémy. Díky pití kefíru se vám do střev dostanou ty „zdravé“ bakterie, čímž posílá střevo signály, aby navrátilo zdraví i do naší kůže. Složka kefíran zase urychluje hojení kožních ran a má protektivní efekt na pojivovou tkáň. 

Zmírnění příznaků laktózové intolerance

Někteří z nás mají určité intolerance ve stravování a musí se určitým potravinám vyhýbat. Mléčná intolerance je již v dnešní době velmi častá. Jedinec, který jí trpí, nemůže strávit laktózu, což je hlavní mléčný cukr. V kefíru se však laktóza mění na kyselinu mléčnou, čímž usnadňuje její trávení. Doporučuje se však nejdříve konzultace s lékařem a až pak začít případně na malém množství zkoušet, co vaše tělo přijme.

Lidé, fermentujte! Fermentované potraviny jsou darem pro náš mikrobiom

elle.cz

Zdroj: Healthline, Byrdie