Nová postava za 15 minut denně

Přidejte si Elle do oblíbených na Google zprávách
Zkuste cvičit alespoň dvakrát nebo třikrát týdně patnáct minut sérii cviků, které speciálně pro čtenářky Elle vypracoval fyziolog a bývalý kouč hvězd v Los Angeles Bruno Lacroix.

Cíl? Donutit tělo, aby spalovalo tuky i šestnáct hodin, které následují po cvičení.

Jak? Krátkým a intenzivním cvičením. Patnáct minut ráno nalačno (povinně) dvakrát či třikrát týdně stačí k tomu, aby se zrychlil metabolismus.

Princip: Střídat v každém pohybu napínací rychlou fázi, po které následuje statická stabilizace a pak velmi pomalé uvolňování (to je nejtěžší!).
Správné tempo: Jednu nebo dvě sekundy nahoru, dvě sekundy výdrž a pak čtyři sekundy dolů. Počet opakování je 8 až 12.

POTŘEBUJETE:
gumu dlouhou asi 1,5 metru, s držadly

Odpočinek:
Asi hodinu po cvičení si dejte lehkou snídani bohatou na bílkoviny. Příklad: dva plátky šunky s krajíčkem celozrnného chleba nebo vejce natvrdo, jogurt a kiwi (nebo jiné ovoce).

Rozšifrujte etikety
Kalcium, umělé sladidlo a fruktóza: tři klíčová slova při hubnutí.

Kalcium
Co to je: Kalcium je látka, která brzdí ukládání tuků.
Co si o něm máme myslet: Kalcium ve skutečnosti zvyšuje spalování tuků (okolo 10 %). Ale podle mnohých studií (nikoli všech) jsou ke snižování váhy účinnější mléčné výrobky. Obsahují totiž aminokyseliny, které tento účinek zlepšují.

Správný postoj: Konzumujte jogurty a tvaroh a zbytečně nesněte o zázračných látkách.

Litesse (polydextróza – E 1200)
Co to je: Je to stabilizátor, zahušťovadlo či zvlhčující látka, která se používá v mnoha ‚light‘ výrobcích.

Co si o ní máme myslet: Jen to dobré. Tato vláknina dodává výrobkům vláčnost. Je se sníženým obsahem tuku a cukru. Navíc podporuje činnost střevní mikroflóry. Je např. v light tyčinkách, jogurtu nebo čokoládě.

FRUKTÓZA
Co to je: Fruktóza je cukr, který máme rádi.
Co si o ní máme myslet: Fruktóza neboli ovocný cukr je obsažen v ovoci nebo v medu a tvoří součást třtinového cukru. Ovocný cukr se získává z kukuřice nebo brambor a používá jako běžný cukr ke slazení nápojů, zavařenin, k přípravě moučníků. Sladivost fruktózy je o 30 % větší než u řepného cukru. Fruktóza nepodporuje uvolňování inzulinu tak jako glukóza a bílý cukr, a spaluje se tedy pomaleji. Proto je jako sladidlo pro diabetiky vhodnější než sacharóza (řepný cukr).