Francouzská cibulačka do mrazů

Jenže Francouzi ji umějí povýšit na lahůdku malým toustíkem s vydatným sýrem. Udělejte to také tak.

Potřebujete:

4 velké žluté nebo bílé cibule
1 lžíci másla
1 sklenku (100 ml) bílého vína
1 l vývaru
1 malou bagetku
100 g tvrdého sýra (nejlépe francouzský gruyère)

Cibule oloupejte. Přepulte a nakrájejte na půlkolečka. V hrnci rozpusťte máslo, vsypte cibuli a restujte ji. Stále míchejte, až bude cibule skoro hnědá. Pak vlijte víno a za stálého míchání ho nechte lehce vyvařit. Zalijte vývarem a na mírném ohni vařte 25 minut. Mezitím nakrájejte bagetku na kolečka. Opečte v troubě pod grilem. Nastrouhejte sýr, nasypte ho na lehce zlatavé bagetky a ještě krátce zapečte. Hotovou polévku podle chuti dosolte, vlijte do misek a ještě horké snězte s křupavým sýrovým toustem.

Kde vzít vývar?

Téměř v každém receptu vás dříve či později zaskočí návod „přidejte zeleninový vývar“. Kde ho ale vzít? Můžete v teplé vodě rozpustit kostičku biobujonu Würzl nebo použít hustý bujon ve sklenici Marks &Spencer (tady doporučujeme jen zeleninový, ostatní mají netypické aroma, které českému jazyku příliš nesedne). Ze všeho nejlépe ale uděláte, když přípravu polévky začnete tím, že do menšího hrnce dáte kusy zeleniny, kterou zrovna máte doma (mrkev, kus celeru, petržel, pórek, řapíkatý celer), půl lžičky soli a pár kuliček pepře. Dejte tak na 30 minut vařit. Mezitím můžete začít připravovat polévku.